China profită de orice oportunitate și cumpără gaze aproape pe degeaba
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vapor de transport al Gazelor Naturale Lichefiate
Vapor de transport al Gazelor Naturale Lichefiate
Cum se spune, interesul înainte de toate. Ținând cont de faptul că este una dintre cele mai mari consumatoare de energie din lume, China profită de contextul actual, în special de sancțiunile impuse Rusiei, pentru a obține prețuri cât mai mici la importul de gaze naturale lichefiate din țara patronată de Putin.

Marii importatori chinezi de gaze naturale lichefiate (GNL) au devenit interesați de posibilitatea de a cumpăra cantități suplimentare de combustibil rusesc, care în prezent se tranzacționează cu un discount mare, scrie Bloomberg. O serie de corporații din China au început deja discuții cu furnizori din Rusia, dar trebuie să procedeze cu prudență pentru a evita condamnarea din partea Occidentului.

Surse anonime au declarat pentru Bloomberg că, în special, giganții energetici Sinopec și PetroChina plănuiesc achiziții suplimentare. Traderii spun că gazul natural lichefiat rusesc se tranzacționează acum cu un discount de peste 10%, în timp ce prețurile spot la gaz au rămas ridicate de la începutul operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina. Acum vor un preț și mai mic, o reducere care, potrivit diferitelor surse, ar putea ajunge la 20%, ba chiar mai mult. 

Cu toate acestea, majoritatea companiilor din întreaga lume refuză să cumpere combustibil din Rusia de teama sancțiunilor și a prejudiciilor aduse reputației - de exemplu, mulți comercianți și rafinării din Occident au început să refuze să cumpere loturi de petrol rusesc la începutul lunii martie din cauza "toxicității" acestuia. 

Citește și Războiul din Ucraina. Miliarde de dolari vor intra în buzunarele acestor companii

Companiile chineze sunt printre puținele care doresc să își asume aceste riscuri. Surse de pe piață au declarat că societățile chineze au cumpărat deja mai multe loturi de GNL rusesc în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, ele încearcă, de asemenea, să "rămână în umbră" - potrivit surselor, unele dintre companii intenționează să cumpere gaz prin intermediul unor companii rusești, care vor acționa în numele lor pentru a-și ascunde planurile de cumpărare de guvernele străine. În plus, importatorii chinezi preferă să se abțină de la cumpărarea de GNL în volume mari pentru a nu atrage atenția.

În prezent, China nu are nevoie urgentă de gaz - vremea relativ caldă și temerile legate de un nou blocaj limitează cererea de combustibil. Cu toate acestea, oportunitatea de a cumpăra gaz rusesc la un preț foarte redus este încă atractivă pentru companii, deoarece importatorii pot folosi aceste achiziții pentru a reface rezervele înainte de noua majorare a prețului așteptată în vară. La sfârșitul lunii martie s-a aflat că importurile rusești de GNL în China s-au dublat în februarie, ajungând la aproape 401 mii de tone. În plus, autoritățile chineze au permis trecerea la ruble sau yuani în comerțul cu energie cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel