China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
China / FOTO: Freepik
China / FOTO: Freepik
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele Unite au impus noi tarife asupra importurilor provenite din principalii săi parteneri comerciali, printre care și China. Deși Fitch a precizat că această decizie nu a fost încă inclusă în previziunile sale, este posibil ca tensiunile comerciale să amplifice provocările economice cu care se confruntă Beijingul.

Agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat joi reducerea ratingului suveran al Chinei cu o treaptă, invocând deteriorarea finanțelor publice și creșterea accelerată a datoriei. Această decizie vine într-un context economic incert, marcat de tranziția Chinei către un nou model de creștere și de presiunile generate de politicile comerciale internaționale.

Joi, Fitch a revizuit ratingul Chinei pentru datoriile pe termen lung în valută de la „A plus” la „A”, la un an după ce perspectiva fusese deja modificată de la „stabilă” la „negativă”. 

„Retrogradarea reflectă așteptările noastre privind o continuă înrăutățire a finanțelor publice ale Chinei și o creștere rapidă a datoriei publice”, se arată în comunicatul agenției. Fitch estimează că raportul datorie guvernamentală/PIB va continua să crească semnificativ în următorii ani, alimentat de deficite bugetare ridicate și de o creștere economică modestă.

Deficit bugetar și perspective economice

Conform previziunilor Fitch, deficitul bugetar al Chinei ar urma să se majoreze la 8,4% din PIB în 2025, comparativ cu 6,5% din PIB în 2024. Aceste niveluri depășesc semnificativ media de 2,7% a statelor care beneficiază de un rating „A”. Totodată, agenția estimează că economia chineză va crește cu 4,4% în 2025, în scădere față de 5% în 2024, ceea ce indică o încetinire a expansiunii economice.

În aprilie 2024, Fitch a revizuit perspectiva de rating a Chinei la „negativă”, subliniind riscurile asociate finanțelor publice într-un moment de tranziție economică. Acest nou model de creștere pune presiune pe bugetul de stat și ridică incertitudini cu privire la sustenabilitatea datoriei publice pe termen lung.

Reacția Beijingului: contestație și îngrijorări

Ministerul chinez al Finanțelor a reacționat prompt, exprimând „regret profund” față de decizia Fitch și contestând legitimitatea acesteia. Oficialii chinezi au catalogat măsura drept „părtinitoare” și au afirmat că nu reflectă în mod obiectiv situația reală a economiei chineze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă
Smishing / Foto: Freepik

AFM a semnat 26 de contracte pentru Fabrici de reciclare

"Programul asumat de AFM din Planul Național de...

Proiect / Foto: Freepik
OMV Petrom
Microsoft / FOTO: Wikipedia

pixel