China și Rusia. Ce s-ar întâmpla dacă... Un scenariu CATASTROFĂ

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este posibilă a alianță militară între China și Rusia?
Este posibilă a alianță militară între China și Rusia?
O cooperare militară între China și Rusia ar fi unul dintre scenariile cu urmări dintre cele mai dezastruoase pentru țările occidentale. Este punctul de vedere exprimat de Isabele Sawkins, membră a  Henry Jackson Society.

Comentând recenta decizie a Moscovei și Beijingului de a extinde cooperarea militară dintre cele două părți, experta trage un semnal de alarmă în special pentru Statele Unite care, susține Sawkins, riscă, în aceste condiții, să-și piardă poziția pe scena internațională. 

"O cooperare dintre China și Rusia și îngrijorarea comună lor comună legată de acțiunile Occidentului conturează o perspectivă care înspăimântă la modul cel mai serios”, crede specialista, imprimând în cuvintele sale acea doză de ușoară exagerare menită să confere mai multă credibilitate și să-i facă pe cititori să acorde atenția cuvenită subiectului. 

În opinia lui Sawkins, pericolul pentru Occident nu constă doar în puterea economică a Chinei, ci și amploarea acestei puteri. În ce măsură o astfel de cooperare militară ar putea deveni realitate? Totul depinde de comportamentul țărilor occidentale, este de părere analistul. Chiar dacă atât China, cât și Rusia, au propriile lor strategii și planuri militare (în cazul Moscovei - o invazie în Ucraina, în cazul Beijingului - probleme cu vecinii), ele se simt amenințate.  

Dacă acest sentiment de teamă se va amplifica, dacă atât Beijingul, cât și Moscova vor considera că nu sunt luate în seamnă, iar cuvântul lor nu contează (a nu se uita că ambele state sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU), atunci ideea unei alianțe va prinde viață. "Dacă Rusia și China se vor uni în cele din urmă, vor dori să ia măsuri drastice împotriva Americii pe mai multe fronturi", atrage atenția Sawkins.

Expertul a adăugat că alianța dintre Moscova și Beijing amenință și Europa, aliată a Washingtonului. "America nu va putea să lupte singură cu Rusia și China. Va avea nevoie de ajutor din partea partenerilor occidentali și cred că se va îndrepta în primul rând către noi", a spus Sawkins. 

Citește și Expert rus: Un război între SUA și Rusia este oricând posibil, chiar și peste o săptămână

Citește și Jens Stoltenberg (NATO): China schimbă echilibrul global al puterii

Venind în completare, general-locotenent David Thompson, comandantul adjunct al Forțelor Spațiale ale SUA, a apreciat că Statele Unite "trebuie să recupereze foarte repede" întârzierea acumulată în domeniul armelor hipersonice pentru a se alinia Beijingului și Moscovei. 

"Nu suntem la fel de avansați precum chinezii sau rușii în ceea ce privește programele hipersonice", a declarat acesta, citat de publicația Politico. Oficialul american a adăugat că Pentagonul, deși pretinde că avansează în dezvoltarea rachetelor hipersonice, nu intenționează să le producă înainte de 2024. 

"Este o nouă provocare, dar nu este vorba că nu avem un răspunsul potrivit. Avem tot ce ne trebuie, nu mai trebuie decât să trecem la treabă, să înțelegem ce este de făcut, să ne apucăm de proiectare și să preluăm inițiativa” a adăugat Thompson.

Generalul a remarcat că birocrația care a cuprins afacerile din domeniul apărării și al achizițiilor publice încetinește lucrurile în multe domenii. "Faptul că decenii la rând nu am fost nevoiți să apăsăm pe accelerație în dezvoltarea de tehnologii, nu ne-a stimulat sau nu ne-a cerut să luăm decizii rapide", a explicat el.

Totuși, au existat progrese la Pentagon. Luna trecută, armata a testat un motor de rachetă conceput pentru a lansa în atmosferă un corp planant hipersonic. Iar vineri, 19 noiembrie, Agenția de apărare antirachetă a atribuit contracte companiilor Raytheon, Lockheed Martin și Northrop Grumman în vederea dezvoltării unui interceptor hipersonic cu fază de alunecare care ar fi capabil să distrugă o rachetă hipersonică care se apropie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

S-a prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale

"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...

Palatul Victoria
Ford
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Femeie cu un card electronic de identitate / Foto: Freepik
Foto: pexels.com
Vas transportor de GNL
pexels.com
Fotografie de la Vlad Alexandru Popa: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1486222/

Taxă pentru cei care vor să circule cu maşina în Manhattan

New York va relua taxa de congestie de 9 dolari pentru...

Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Antreprenori / FOTO: Freepik
Bani, lei / Foto: Agerpres
Curtea de Justiție a Uniunii Europene

România, trimisă în fața Curții de Justiție a UE

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România și...

Spărgător de gheață finlandez / FOTO: Wikipedia
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Localizarea trenurilor
Foto: Pexels.com

APIA, plăţi în avans pentru fermieri

APIA prezintă stadiul Campaniei de plăți în avans...

Reprezentanții Arsenal Reșița și TOR International / Reper24Foto:
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

Meta: Bruxelles-ul impune o amendă de 798 milioane de euro

Comisia Europeană a aplicat o amendă de 797,72 milioane...

Protest Fabrica de Arme Cugir / Foto: Alba24.ro
Casa Unirea
Tehnologie / FOTO: Freepik

Primul obiect imprimat în 4D: Dincolo de orice imaginație

Imprimarea 4D reprezintă o inovație tehnologică...

Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Contor
La benzinărie / FOTO: Freepik
Platformă petrolieră / FOTO: Wikipedia

Norvegia: Investiții record în petrol și gaze naturale

În plus, companiile au revizuit în creștere estimările...


pixel