China și SUA, umăr la umăr în ceea ce privește investițiile străine

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cele două puteri investesc mult si atrag multe investiții
Cele două puteri investesc mult si atrag multe investiții
Statele Unite și China sunt, de departe, cele mai importante destinații pentru investițiile străine pentru mediul de afaceri. Dar războiul din Ucraina și tensiunile geopolitice ar putea schimba datele problemei.

Globalizarea este vie și sănătoasă. Aceasta este concluzia statisticilor Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). Anul trecut, investițiile străine directe (ISD) s-au ridicat la 1.580 de miliarde de dolari la nivel mondial, în creștere cu 68% față de nivelul minim înregistrat în anul precedent. Statele Unite (367 de miliarde de dolari) și China, inclusiv Hong Kong (322 de miliarde de dolari), au fost primele două destinații pentru investitorii străini.

De unde provin acestea? În primul rând, Statele Unite. Unchiul Sam a investit puțin peste 400 de miliarde de dolari în străinătate, urmat de Germania (152) și Japonia (147). China și Hong Kong, cu 322 de miliarde de dolari devin rivali de temut. În domeniul producției, dar și în alte domenii.

În consecință, atenuarea crizei provocate de apariția unor noi focare de COVID-19 și ridicarea restricțiilor, a dat un impuls proiectelor de investiții, care nu au avut aproape deloc de suferit de pe urma războiului comercial dintre SUA și China. "Creșterea puternică a ISD în China a fost alimentată de investiții semnificative în sectorul serviciilor și în cel al tehnologiilor înalte, unde perspectivele rămân, de asemenea, promițătoare", subliniază UNCTAD.

China este o necesitate

De fapt, lumii îi va fi greu să se descurce fără China în ceea ce privește producția și, acum, și serviciile. "Aproximativ 40% din producția mondială de producție este concentrată într-un cerc de o mie de kilometri în jurul unui triunghi format din Beijing, Hong Kong și Tokyo", observă Richard Baldwin, profesor de economie internațională la Graduate Institute of International and Development Studies din Geneva.

Prezent la Paris pentru simpozionul organizat săptămâna trecută de Center for Economic Policy Research (CEPR), el consideră că "lumea depinde de China ca de nicio altă țară. În ultimii zece-cincisprezece ani, acest lucru s-a făcut în detrimentul Statelor Unite și al Germaniei. China este un centru global pentru toate industriile. Iar statisticile UNCTAD sugerează că această tendință va continua.

Ce consecințe are războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina și evoluția Chinei către un regim mai autocratic vor avea totuși consecințe. "Războiul din Ucraina - pe lângă efectele persistente ale pandemiei Covid-19 - provoacă o triplă criză alimentară, energetică și financiară în multe țări din întreaga lume. Incertitudinea investitorilor rezultată ar putea exercita o puternică presiune în jos asupra ISD la nivel mondial în 2022", avertizează UNCTAD.

Creșterea numărului de cazuri Covid în China, cu noi limitări în domenii care joacă un rol important în lanțurile valorice globale (GVC), ar putea reduce și mai mult noile investiții creative în industriile cu utilizare intensivă a forței de muncă. În plus, creșterile preconizate ale ratelor dobânzilor în țările industrializate care se confruntă cu o creștere semnificativă a inflației vor încetini piața de fuziuni și achiziții și vor diminua creșterea finanțării proiectelor internaționale. În cel mai bun caz, fluxurile globale de investiții străine directe în 2022 vor fi stabile. În cel mai rău caz, acestea vor scădea.

Citește și Cine câștigă din restricțiile UE la importul de petrol și gaze din Rusia

Investițiile ecologice sunt amenințate

Un lucru îngrijorează UNCTAD. Războiul din Ucraina ar putea reprezenta un regres în tranziția energetică, cu o creștere a producției de combustibili fosili în țări care s-au angajat anterior să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră. În primul trimestru al anului 2022, majoritatea celor mai mari 5.000 de companii multinaționale din lume și-au revizuit în scădere previziunile de profit pentru 2022.

Industriile extractive și-au revizuit în creștere profiturile preconizate, în cazul petrolului și gazelor naturale (+22%) și mai ales în cazul cărbunelui (+32%). Pe de altă parte, companiile din domeniul energiei regenerabile se așteaptă la o scădere medie a profiturilor de 22%. "Condițiile actuale riscă să anuleze ani de progres în direcția investițiilor în energie durabilă. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât emisiile globale de CO2 și-au revenit în 2021 la cel mai ridicat nivel anual înregistrat vreodată", avertizează UNCTAD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel