China umblă la rezervele strategice. Pregătește o premieră istorică
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Petrolul din Rusia va fi interzis în UE pe 5 decembrie
Petrolul din Rusia va fi interzis în UE pe 5 decembrie
China, cel mai mare importator de petrol din lume, a decis să organizeze prima licitație publică pentru vânzarea de țiței din rezerva sa strategică. Astfel, până la sfârșitul acestei luni, autoritățile intenționează să vândă aproximativ 7,3 milioane de barili de rafinărilor chineze în septembrie pentru a stopa creșterea prețurilor la combustibili, informează cotidianul independent rus Kommersant.

Licitația, o premieră istorică, va avea loc pe 24 septembrie, parciparea fiind permisă exclusiv companiilor chineze. Oferta vizează mai multe mărci de aur negru, de la Qatar Marine, Forties, Oman și Murban, la Upper Zakum, toate achiziționate în perioada aprilie-mai anul trecut. La acel moment, cotațiile coborâseră sub 20 USD pe baril.

China nu este singură care a ales această variantă. Statele Unite și India încearcă, de asemenea, să vândă petrol ieftin din rezervele lor, cumpărate în primăvara anului 2020. În China, prețurile actuale ale petrolului sunt considerate ridicate și, potrivit experților, se încearcă, astfel, să fie grăbit procesul de ieftinire a aurului negru.

Totuși, atrag atenția specialiștii, este greu de crezut că o astfel de manevră are darul de a oferi un impact considerabil asupra pieței.

China a importat 346,36 milioane de tone de petrol din ianuarie până în august, ceea ce reprezintă 5,7% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Volumul producției de petrol realizat de către companiile chineze în ultimele opt luni a crescut cu 2,4 la sută.

Citește și Prețul ”convenabil” al petrolului. Lukoil a dezvăluit cifrele corecte

În iunie, gigantul petrolier chinez CNPC a descoperit cel mai mare câmp petrolier al țării, cu un volum de un miliard de tone. Experții sugerează că dezvoltarea câmpului va opri dependența tot mai mare a Chinei de petrolul importat. În acest moment, ponderea importurilor în aprovizionarea cu petrol a Chinei ajunge la aproximativ 70%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel