China: Undă verde pentru 11 reactoare nucleare noi

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cetrală nucleară / FOTO: Freepik
Cetrală nucleară / FOTO: Freepik
Guvernul chinez și-a dat acordul pentru extinderea în continuare a flotei sale nucleare. 

Beijingul vrea să demonstreze că depune în continuare eforturi substanțiale pentru reducea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, cărbunele rămâne o sursă de energie cheie pentru economia țării.

La începutul lunii august, un studiu a arătat că, pentru prima dată de la pandemia de coronavirus, emisiile trimestriale de CO2 au scăzut în China. O tendință încurajatoare pe frontul luptei împotriva încălzirii climatice, bătălie pe care Beijingul declară că dorește să o ducă mai departe și să o câștige. 

În acest context, autoritățile țării au acordat în această săptămână undă verde pentru cele 11 noi reactoare nucleare care vor fi contruite în cinci locuri diferite, după cum a precizat agenția de stat Xinhua.

China National Nuclear Power a declarat că a primit undă verde pentru trei reactoare, în timp ce un alt grup, State Power Investment Corp, a anunțat că a fost autorizat să construiască alte două. CGN Power Co, subsidiara listată a companiei de stat China General Nuclear Power Corp, se va ocupa, la rândul ei, de restul de șase reactoare, care vor fi repartizate în trei locuri diferite.

O flotă nucleară în creștere

Concret, noile reactoare vor fi instalate în provinciile de coastă Jiangsu, Shandong și Zhejiang (est), în provincia producătoare Guangdong (sud) și în vecinătatea Guangxi, potrivit presei de stat specializate China Energy News. Presa economică chineză Jiemian a precizat că investiția totală pentru cele unsprezece reactoare ar trebui să depășească 220 de miliarde de yuani (27,8 miliarde de euro) și că construcția acestora va dura în jur de cinci ani.

Țara are în prezent în funcțiune 56 de reactoare, la fel de multe ca Franța, potrivit Asociației Mondiale Nucleare (ANM). Statele Unite, care au 94, sunt cea mai mare flotă nucleară din lume. Gigantul asiatic este țara cu cel mai mare număr de reactoare în construcție.

China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, responsabil pentru schimbările climatice. S-a angajat să atingă un vârf al emisiilor de CO2 până în 2030 și apoi neutralitatea carbonului până în 2060. Dar recent a dat numeroase undă verzi centralelor electrice pe cărbune, ridicând îndoieli cu privire la capacitatea sa de a-și îndeplini obiectivele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Evaziune fiscală / Foto: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness

pixel