China vrea să își dezvolte relațiile comerciale internaționale. Ce colaborări noi va iniția Beijingul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China. Foto: Pexels.com
China. Foto: Pexels.com
China va continua să extindă accesul pe piață internă și să crească importurile, a declarat duminică premierul la un târg comercial din Shanghai. Această veste vine în contextul unor critici venite din partea firmelor europene care au declarat că doresc să vadă îmbunătățiri mai tangibile în mediul de afaceri al Chinei.

Premierul chinez, Li Qiang, a declarat în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului anual, China International Import Expo, că țara s-a angajat să își deschidă economia și că importurile de bunuri și servicii vor ajunge la un nivel cumulat de 17.000 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, informează Reuters.

"Indiferent de modul în care se schimbă lumea, ritmul de deschidere al Chinei nu va stagna niciodată, iar determinarea de a împărtăși oportunitățile de dezvoltare cu lumea nu se va schimba niciodată", a spus Li Qiang.

China va promova dezvoltarea comerțului cu bunuri și servicii, va proteja un mediu de afaceri internațional și va relaxa accesul pe piață, inclusiv prin ridicarea restricțiilor privind investițiile străine în industria prelucrătoare, a spus el.

Evenimentul comercial a fost lansat de președintele Xi Jinping în 2018 pentru a promova acordurile de comerț liber ale Chinei și pentru a contracara criticile privind excedentul său comercial cu multe țări. Cu toate acestea, participarea din ultimii trei ani a fost redusă din cauza pandemiei COVID-19.

Evenimentul din acest an a atras vineri critici din partea Camerei Europene de Comerț din China, care l-a catalogat drept o "vitrină politică" și a îndemnat autoritățile să adopte măsuri mai tangibile pentru a restabili încrederea în această țară în rândul întreprinderilor europene.

Importurile Chinei s-au prăbușit în acest an, pe fondul încetinirii economiei, deși datele publicate luna trecută au indicat că tendința de scădere ar putea începe să se atenueze.

Premierul a mai spus că din cele aproximativ 3.400 de companii participante în acest an la International Import Expo, peste 200 au fost prezente din nou în ultimii șase ani.

Țări precum Australia și Statele Unite au trimis delegații importante la acest eveniment, care se desfășoară în perioada 5-10 noiembrie. Printre participanți se numără Micron Technology, Nestle, Burberry și L'Oreal, potrivit presei de stat.

Duminică, premierul australian Anthony Albanese a declarat la ceremonia de deschidere că dialogul și cooperarea sunt "în interesul tuturor".

Anul trecut, în cadrul târgului au fost semnate contracte pentru afaceri intenționate în valoare de 73,52 miliarde de dolari, în creștere cu 3,9% față de anul precedent.

 

Noi oportunități comerciale pentru China

 

China își va "promova în mod activ" cererea de aderare la Acordul Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), a mai spus Li în discursul său de duminică.

Taiwan, Ucraina, Costa Rica, Uruguay și Ecuador au depus, de asemenea, cereri de aderare.

CPTPP este un pact comercial convenit în 2018 între 11 țări, printre care Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam.

La începutul acestui an, Marea Britanie a devenit cel de-al 12-lea membru al pactului. Cererea Chinei este următoarea în ordinea în care va fi examinată de cei 12 membri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel