Chinezii, obligați să-și schimbe modul de viață

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tineri chinezi / FOTO: Unsplash
Tineri chinezi / FOTO: Unsplash
Gătitul în bucătăria de acasă în locul unei mese la restaurant, mai mulți bani puși la saltea pentru zile negre, mai puține călătorii. Chinezii se văd nevoiți să își schimbe modul de viață. 

De ce? Răspunsul îi dau chiar ei, chinezii obișnuiți intervievați de agențiile de presă. Și care se plâng de faptul că încetinirea economiei îi face să sufere.  „Anul acesta, fie că este vorba de afaceri sau de oameni, simțim cu adevărat presiunea economică”, a declarat pentru AFP Yu Qi, un bărbat de 55 de ani, care poartă căști conectate.

„O presiune care pare chiar mai puternică decât în ​​urmă cu trei ani, în timpul pandemiei. Și nu este doar părerea mea, este un punct de vedere general, este concluzia tuturor celor care până acum și-au permis un anumit trai, iar acum se văd nevoiți să-și adaptate stilul de viață”, subliniază bărbatul care lucrează la o companie de asigurări. 

În cazul Chinei, este altceva

În trimestrul doi, economia chineză a înregistrat o nouă scădere, PIB-ul crescând cu doar 4,7% față de anul precedent. Acest ritm, anunțat luni, este cu siguranță un vis pentru multe țări - în special în Europa. În cazul Chinei însă, este cel mai scăzut de la începutul anului 2023, imediat după ridicarea restricțiilor draconice împotriva Covid-19, care a penalizat activitatea economică. Este, de asemenea, departe de creșterea de peste 10%, obișnuită în perioada 1980-2010.

„Cu puțin timp în urmăm, mergeam aproape zilnic să luăm masa la restaurant, dar acum, pentru a economisi bani, gătim acasă!”, explică Zhao Qing, angajată în finanțe.

„Când vine vorba de îmbrăcăminte, obișnuiam să merg la magazinele de firmă din marile mall-uri. Acum prefer să intru online sau să merg la buticurile de cartier unde prețurile sunt considerabil mai mici. Este adevărat, nici produsele nu sunt la calitatea dorită. Dar asta e”, spune ea în fața unei cafenele, care vinde la pachet. 

Criză în sectorul imibiliar, o rată a șomajului ridicat în rândul tinerilor absolvenți, dificultăți în schimbarea locului de muncă, afaceri care s-au închis în perioada pandemiei... Totul te îndeamnă să consumi mai puțin. 

Nu sacrificăm totul

„Mergem mai puțin în străinătate pentru vacanțe, favorizăm destinațiile mai apropiate și cu mai puține escale, pentru a reduce costurile”, a declarat pentru AFP Li Xiaojing, în vârstă de 43 de ani.  Cu toate acestea, nu se pune problema de a sacrifica totul. ”Ultimele cheltuieli pe care le vom reduce sunt cele destinate activităților de recreere pentru copii”, spune Yu Qi, angajatul unei companii de asigurări.

Ce cred oamenii despre viitor? Un lucru este cert: nu disperă. „Credem că economia va mai stagna o perioadă de timp, nu trebuie să ne facem iluzii în acest sens. Dar să privim și partea plină a paharului: cei care știau să-și drămuiască banii au revenit la vechile obiceiuri, cei care nu erau familiarizați cu acest gen de gestinare a finanțelor proprii, vor învăța. Ceea ce nu este chiar atât de rău, în ultimă instanță”, a apreciat Li Xiaojing.

Nu este chiat atât de grav 

Pe termen lung, cei mai mulți rămân optimiști, în special încrezători în potențialul Chinei în materie de inovare. "Când aveam 20 de ani, tânăr absolvent de facultate, creșterea a fost enormă. Așa că dacă acum, pentru o perioadă, stagnează sau încetinește puțin, nu e prea grav", judecă Li Xiaojing, în vârstă de patruzeci de ani. ”De atunci, China a evoluat foarte mult”, a adăugat el.

„Economia funcționează în etape, uneori prosperă, alteori este mai tăcută, suntem într-un declin”, a adăugat Zhao Qing. „Sunt convins însă că situația se va îmbunătăți!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel