Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Peste 11 mii de oferte de închiriere au fost analizate din 50 de zone de locuit din Capitală. Cele mai scumpe chirii sunt în zonele Pipera, Aviației, Floreasca, iar la polul opus sunt cartierele Berceni, Ghencea, Drumul Taberei și Giurgiului.
În zona Pipera, prețul mediu pentru o garsonieră ajunge la 425 euro lunar, apoi cartierele Aviației și Floreasca.
În zona Berceni, chiria lunară este de 292 euro, în Ghencea 280 euro, iar cel mai mic preț este în zona Brâncoveanu, cu 277 euro.
Prețurile pentru apartamentele cu două camere:
Cele mai mari sunt în zona Primăverii, astfel, pentru o chirie în această zonă, prețul este de peste 660 de euro. În zona Herăstrău - 650 de euro.
În schimb, cele mai ieftine chirii sunt în zona Giurgiului, chiria este la jumătate, adică 348 de euro.
Când vorbim de apartamentele cu trei camere, chiria sare de o mie de euro în Herăstrău, iar în zona Giurgiului sau Brâncoveanu, pot fi găsite chirii la puțin peste 380 de euro, informează Antena 3 CNN.
Interesul pentru chirii se menține constant și în luna februarie, românii vizualizând cu 7% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de aceeași perioadă a anului trecut și realizând cu 30% mai multe contactări, conform celor mai recente date de pe Storia.ro - platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri. Față de luna ianuarie, numărul de pagini vizualizate în februarie e cu 6% mai mic, iar cel al contactărilor cu 10% mai scăzut, ceea ce e de așteptat într-o lună mai scurtă. Durata de timp în care anunțurile de închiriere au rămas active a fost cu 28% mai mică față de luna ianuarie și cu 8% în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, fapt care confirmă efervescența pieței. În ceea ce privește prețurile medii, analiza cuprinde cele mai mari 10 orașe din țară și evidențiază faptul că prețurile rămân relativ constante față de luna ianuarie, cele mai mari majorări ale chiriilor înregistrându-se la apartamentele cu două camere. În capitală se păstrează tendința la nivel de țară, observându-se doar creșteri moderate ale prețurilor.
Cum au evoluat prețurile chiriilor din Capitală în luna februarie, conform datelor Storia.ro
În luna februarie au existat creșteri moderate ale prețurilor chiriilor din capitală, cele mai mari majorări înregistrându-se în sectorul 2, de 5%. Singurul sector în care s-au înregistrat mici scăderi este sectorul 5 (-1%). Așadar, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 260 de euro (în sectorul 5) și 370 de euro (în sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 410 euro (sectoarele 4 și 6) și 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 499 euro (în sectorul 6) și 890 de euro (sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 500 de euro (sectorul 6) și 1925 de euro (sectorul 1). Față de aceeași perioadă a anului trecut, în februarie chiriile din capitală au un preț mediu mai ridicat cu 17%.
Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară
În țară, în luna februarie, prețurile chiriilor s-au menținut constante, comparativ cu luna ianuarie. Cele mai mari scăderi ale chiriilor au fost observate în cazul apartamentelor de trei camere din Constanța, unde prețul solicitat este cu 7% mai mic, și în Cluj-Napoca în cazul garsonierelor, unde acesta a scăzut cu 3%. În același timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Arad, la apartamentele cu două camere (9%), în Sibiu la garsoniere, unde există majorări de 8%, și în Brașov și Oradea la apartamentele cu două camere, unde creșterea prețului mediu este de 7%.
CLUJ-NAPOCA
În Cluj-Napoca chiriile medii au scăzut cu 1% față de luna trecută, prețurile menținându-se relativ constante de la o lună la alta.
BRAȘOV
Comparativ cu luna trecută, în Brașov s-au înregistrat creșteri medii de 3%, cele mai mari majorări de prețuri (7%) înregistrându-se la apartamentele cu două camere.
CONSTANȚA
Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu două camere (5%), în timp ce prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu trei camere a scăzut cu 7%.
TIMIȘOARA
În Timișoara se observă o creștere a prețului mediu al chiriilor cu 2%, față de luna anterioară, cea mai semnificativă majorare înregistrându-se la garsoniere (5%).
IAȘI
Prețul mediu al chiriilor a stagnat în Iași comparativ cu luna trecută în toate categoriile de apartamente. Dacă ne uităm la aceeași perioadă a anului trecut, chiriile din Iași au crescut, în medie, cu 18%.
SIBIU
Deși prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu o cameră scăzuse în luna ianuarie, în februarie s-au observat creșteri în această categorie, de 8%. În același timp, chiriile medii la apartamentele cu două și trei camere au stagnat.
ORADEA
În Oradea, în cazul apartamentelor cu două camere prețul solicitat a crescut cu 7%, al garsonierelor - cu 2%, iar prețul de închiriere al apartamentelor de trei camere a rămas constant.
CRAIOVA
În Craiova s-au înregistrat creșteri medii moderate, de 2%, cele mai mari creșteri ale prețului mediu înregistrându-se la apartamentele de două camere (6%).
ARAD
Și în Arad creșterile prețurilor chiriilor au fost moderate, de 3%, cele mai mari creșteri ale prețului mediu înregistrându-se tot la apartamentele cu două camere (9%).
Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...