Chiriile şi preţul locuinţelor, creştere importantă. Cifrele momentului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Eurostat a dat publicităţii date cu privire la evoluţia chiriilor şi a preţului locuinţelor.

Preţurile locuinţelor şi chiriile în cele 27 de state membre ale UE şi-au continuat creşterea în trimestrul doi din 2022, urcând cu 9,9% şi, respectiv, 1,7%, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Între 2010 şi trimestrul doi din 2011, preţurile locuinţelor şi chiriile în UE au urmat căi similare, dar după trimestrul doi din 2011 au evoluat diferit: în timp ce chiriile au crescut semnificativ până în trimestrul doi din 2022, preţurile locuinţelor au fluctuat considerabil.

După un declin sever între trimestrul doi din 2011 şi primul trimestru din 2013, preţurile locuinţelor au rămas mai mult sau mai puţin stabile în perioada 2013 - 2014. Apoi, a fost o creştere rapidă la începutul lui 2015, iar de atunci preţurile locuinţelor au crescut într-un ritm mai rapid decât chiriile.

Din 2010 până în trimestrul doi din 2022, chiriile au crescut cu 18%, iar preţurile locuinţelor cu 48%. Preţurile locuinţelor au fost mai mult decât duble în Estonia, Ungaria, Luxemburg, Cehia, Letonia, Lituania şi Austria.

Când comparăm trimestrul doi din 2022 cu 2010, preţurile locuinţelor au urcat mai mult decât chiriile în 19 state membre UE.

Preţurile locuinţelor s-au majorat în 24 de state membre UE şi au scăzut în trei, cel mai semnificativ avans fiind în Estonia (196%), Ungaria (168%) şi Luxemburg (135%), Letonia (131%), Lituania şi Cehia (ambele cu 130%) şi Austria (121%). Scăderi au fost observate în Grecia (minus 23%), Italia (minus 8%) şi Cipru (minus 6%).

În România, creşterea a depăşit 10%.

Când comparăm trimestrul doi din 2022 cu 2010 în privinţa chiriilor, preţurile au crescut în 25 state membre UE şi au scăzut în două: Grecia (minus 24%) şi Cipru (minus 0,2%). Cea mai semnificativă expansiune a fost în Estonia (214%), Lituania (139%) şi Irlanda (82%). În România, creşterea a fost de peste 20%.

 

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre impozite: Nu se măresc cu 50%

 

Marcel Ciolacu, președintele PSD și a Camerei Deputaților, invitat la interviurile DCNews a vornit printre altele despre impozitele preconizate pentru anul 2023. 

Șeful PSD a declarat că în ceea ce privește impozitele pe 2023 ”este o decizie foarte clară, care ține totuși cont de ce se întâmplă în economie. Faptul că anul viitor nu vor fi modificate impozitele. Cu alte cuvinte, nu vor fi mărite sau introduse impozite noi. Prin PNRR ne-am asumat anumite jaloane. Știți foarte bine că PNRR-ul nu și l-a asumat în mod direct Partidul Social Democrat. Amintiți-vă cât ne am chinuit să aflăm ce scrie în PNRR”, a explicat Marcel Ciolacu și a continuat spunând că: ”Vreau să vă spun că atât eu, cât și primul ministru al României aflăm de la miniștri și mai ales de la ministrul Fondurilor Europene anumite lucruri trecute în PNRR”.

Președintele PSD a mai explicat că nu se va intra în zona de reforme deoarece România și-a asumat anumite reforme prin PNRR: ”Ne-am asumat cu toții, ca stat, România, aceste reforme. Nu discutăm că vom încerca să scoatem anumite reforme din PNRR. Este exclus, dar anumite abordări adaptate crizelor suprapuse din acest moment mi se par corecte”. 

Ciolacu a explicat că trebuie scoase din Codul fiscal unele excepții deci nu este vorba de introducerea unor noi impozite și că ”din construcția PIB-ului avem veniturile cele mai mici”.

Impozitarea și digitizarea Ministerului FInanțelor

Marcel Ciolacu a mai arătat că: ”Pe impozitarea locuințelor noi ne încadrăm în 2, maximum 2,2 puncte în funcție de anul fiscal. Media europeană fiind una de 4,6 lucru asupra căruia mi s-a atras atenția de către organismele financiare internaționale. Eram obișnuiți ca pe timpul comunismului, în care toată lumea era impozitată la fel și indiferent dacă aveai în mijlocul Bucureștilor o locuință sau în mijlocul unui municipiu sau oraș să ai același impozit. Atunci am venit cu modificarea că se ia grila notarilor” a punctat Ciolacu și a continuat spunând ”Cu alte cuvinte, se ia valoarea, dar tot ceva intermedieri. Până când Ministerul de Finanțe va reuși să facă digitalizarea. În momentul acela, lucrurile automat intră într-un făgaș normal, pentru că atunci ai exact prețul de cumpărare și de încadrare la primărie. Fiind o interconectare între între ANAF și fiecare UAT în parte, s-a venit cu o plajă mărită de până la 50 la sută. Asta nu înseamnă că se măresc impozitele cu 50%. E și o descentralizare către autoritățile locale. Acești bani vin la autoritățile locale astfel încât acestea să-și echilibreze bugetul local, unde nu au mai fost făcute cu anumite măriri a impozitului, plus prin norme, o diferențiere în funcție de unde ai această locuire (locul unde se află locuința n.r.)”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel