Chisăliţă: Cum poate scădea preţul gazelor naturale pentru populaţie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Valoarea prețului plafonat la gaze pentru populație este cauza prețului ridicat ofertat la gaze pentru populație, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

"În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA. Cu toate acestea prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu - 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină ofertele de prețuri ridicate.

Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.

În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult) .

Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a prețului gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea ofertelor prețului la gaze pentru populație.

Solicităm analizarea în regim de urgență eliminarea plafonului de:

0,31 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici. 0,37 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.

O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea effect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice în România", transmite printr-un comunicat de presă Dumitru Chisăliţă, preşedinte al AEI.

 

Citeşte şi: Romgaz alocă 3,7 milioane lei pentru lucrări de instalare de dispozitive de prevenire a incendiilor

 

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz alocă un buget de 3,7 milioane lei, fără TVA, pentru lucrări de instalare de dispozitive de prevenire a incendiilor, iar în acest sens anunţă lansarea unei licitaţii publice pentru care se pot transmite oferte până la data de 9 februarie 2023.

Potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), obiectul licitaţiei îl reprezintă proiectarea, furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unui sistem de detecţie gaze-foc-fum la unităţile de comprimare gaze.

"Achiziţia prezentă este necesară pentru a exploata unităţile de comprimare în condiţii de siguranţă maximă şi totodată de a respecta cerinţele legislative şi normativele în vigoare, astfel fiind necesară înlocuirea centralelor de detecţie existente, cu un sistem de detecţie gaze-foc-fum, de generaţie nouă, performant, adecvat pentru mediu de lucru cu potenţial exploziv (ATEX)", se menţionează în anunţ.

Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, pe criteriul celui mai bun raport calitate - preţ, şi va fi încheiat pe o perioadă de 12 luni.

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, a obţinut un profit net de 2,2 miliarde de lei în primele nouă luni din 2022, cu 93% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 10,8 miliarde de lei, în creştere cu 209,24% comparativ cu cea realizată în primele nouă luni din 2021.

Profitul net consolidat pe acţiune (EPS) a fost de 5,81 lei, cu 93,5% mai mare decât cel înregistrat în primele nouă luni din 2021.

Cota de piaţă a Romgaz, estimată pentru primele nouă luni ale anului 2022, este de 50,6%, cu 5% mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel