La doar câteva zile după ce BCE a scăzut dobânzile cu 25 de puncte de bază pentru a patra oară în acest an, Lagarde a confirmat că direcția rămâne „descendentă”. Aceasta a subliniat că decizia recentă „nu este ultima reducere a dobânzii pe care o vom face”.
Începând cu 18 decembrie, BCE va reduce rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3%, în timp ce rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare va scădea la 3,15%, iar rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală la 3,40%.
Inflație sub semnul incertitudinii
Lagarde a explicat că proiecțiile inflaționiste au trecut de la riscuri ascendente la o situație „complexă”. "Ceea ce vedem acum este o schimbare a poziţiei de risc. Până acum, proiecţiile noastre privind inflaţia erau asociate cu riscuri ascendente, dar acum simţim că inflaţia ar putea de fapt evolua la un nivel mai ridicat decât am previzionat, credem că acum riscurile sunt complexe, ceea ce diferit faţă de un nivel echilibrat”, a precizat șefa BCE.
Chiar și după patru reduceri consecutive, nivelul actual al dobânzilor continuă să afecteze activitatea economică, în special în condițiile stagnării economice din zona euro.
Perspective economice și inflaționiste
BCE prognozează o creștere economică modestă pentru zona euro:
- 2024: +0,7%
- 2025: +1,1%
- 2026: +1,4%
- 2027: +1,3%.
În ceea ce privește inflația, instituția estimează o rată de 2,4% pentru 2023, ușor mai mică decât proiecția din septembrie (2,5%). Pentru anul viitor, inflația este previzionată la 2,1%, aproape de ținta BCE de 2%. În 2026, rata inflației ar urma să scadă la 1,9%.
Dobânzi către un nivel neutru
Majoritatea oficialilor BCE sugerează că dobânzile vor ajunge treptat la un nivel „neutru”, care nu stimulează, dar nici nu restricționează creșterea economică. Piețele anticipează că acest prag ar putea fi atins până la mijlocul anului viitor.
Analiștii se așteaptă la o reducere suplimentară a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, aceasta putând ajunge până la 2%, în încercarea de a sprijini economia și de a diminua incertitudinile care afectează deciziile gospodăriilor și ale companiilor.
Context politic și economic complicat
Deciziile BCE vin pe fondul încetinirii economiei zonei euro și al unor turbulențe politice în Franța și Germania, principalele economii ale uniunii. Totodată, gospodăriile și companiile rămân reticente în a cheltui bani, pe fondul incertitudinilor macroeconomice ridicate.
Reducerea dobânzilor reflectă angajamentul BCE de a sprijini creșterea economică, în timp ce încearcă să mențină inflația sub control și aproape de ținta de 2%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Politicienii din întreaga lume...
Secretarul general al NATO,...
31 ianuarie 2025 este...
Un val de fuziuni și achiziții...
Uniunea Europeană a reînnoit sancțiunile extinse...
Chinezii dau din nou bătăi de...
Exporturile de grâu ale...
Anul trecut, oficialii bulgaria...
Registrul Auto Român (RAR) avertizează publicul despre...
Dumitru Chisăliţă, preşedintele...
În urmă cu câteva zile era un...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe...
Acorduri ce vizează mai multe...
Panică pe piețe, unde cotația...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Cum putem bine observa, nu mai...
Din ce în ce mai mulți oameni...
Foaia metalică expandată, sau...
Banca Naţională a publicat raportul privind indicatorii...
Ministerul Dezvoltării,...
Angajații ELCEN refuză să...
O propunere controversată în...
Prețurile combustibililor la...
Poliția olandeză a luat urma...