Christine Lagarde exclude o recesiune în zona euro. BCE rămâne prudentă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
La conferința de presă pe care președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, o convoacă în mod tradițional după fiecare decizie importantă a instituției pe care o conduce, a dat și vești bune și mai puțin bune. 

Înainte de toate, șefa BCE a ținut să sublinieze că perspectivele de creștere sunt „pe o tendință descendentă” în zona euro, relatează agenția Reuters.

„Scăderea încrederii ar putea împiedica acea redesare rapidă a consumului și a investițiilor pe care am sperat-o și am așteptat-o”, a spus Lagarde, după ce BCE a redus ratele dobânzilor de politică monetară, pentru a treia oară în acest sna. 

Și de rău, și de bine

Fostul minsitru francez al Finanțelor a considerat oportun să avertizeze că situația ar putea avea de suferit inclusiv din cauza riscurilor geopolitice”, generate în primul rând de războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

În același timp, Christine Lagarde, a asigurat că dezinflația progresează bine în zona euro. Ea a explicat că scăderea activității industriale influențează previziunile de inflație, care se așteaptă să crească înainte de a scădea la 2% până în 2025.

Atenție la consum și investiții!

Deși creșterea salariilor va menține inflația ridicată în zonă, costurile ar urma să scadă datorită profiturilor corporative. Lagarde a remarcat că economia este mai slabă decât se aștepta și a avertizat că pierderea încrederii ar putea diminua consumul și investițiile. BCE va continua să își ajusteze politica monetară pe baza datelor disponibile.

În cadrul conferinței de presă, Lagarde a subliniat importanța comerțului pentru creșterea economică, adăugând că alegerile prezidențiale din SUA ar putea afecta creșterea și inflația în Uniunea Europeană. Ea a avertizat, de asemenea, că orice restricții asupra comerțului ar putea penaliza economia europeană la modul cel mai direct și că întărirea barierelor comerciale ar constitui un risc de încetinire.

Decizie unanimă 

În ceea ce privește politica monetară, Lagarde a confirmat că reducerea cu 25 de puncte de bază a fost singura opțiune avută în vedere de Consiliul Guvernatorilor, care a luat această decizie în unanimitate. Ea a spus că BCE monitorizează îndeaproape conflictul din Orientul Mijlociu și consecințele acestuia asupra comerțului și prețurilor petrolului.

Ea a subliniat, de asemenea, că stimulul fiscal al Chinei ar putea avea un impact asupra prețurilor la materii prime, cu un efect mai vizibil pe viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel