România, scutul energetic al Republicii Moldova. Burduja: ”Libertatea nu are preț”
Ministrul Energiei, Sebastian...
Înainte de toate, șefa BCE a ținut să sublinieze că perspectivele de creștere sunt „pe o tendință descendentă” în zona euro, relatează agenția Reuters.
„Scăderea încrederii ar putea împiedica acea redesare rapidă a consumului și a investițiilor pe care am sperat-o și am așteptat-o”, a spus Lagarde, după ce BCE a redus ratele dobânzilor de politică monetară, pentru a treia oară în acest sna.
Și de rău, și de bine
Fostul minsitru francez al Finanțelor a considerat oportun să avertizeze că situația ar putea avea de suferit inclusiv din cauza riscurilor geopolitice”, generate în primul rând de războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.
În același timp, Christine Lagarde, a asigurat că dezinflația progresează bine în zona euro. Ea a explicat că scăderea activității industriale influențează previziunile de inflație, care se așteaptă să crească înainte de a scădea la 2% până în 2025.
Atenție la consum și investiții!
Deși creșterea salariilor va menține inflația ridicată în zonă, costurile ar urma să scadă datorită profiturilor corporative. Lagarde a remarcat că economia este mai slabă decât se aștepta și a avertizat că pierderea încrederii ar putea diminua consumul și investițiile. BCE va continua să își ajusteze politica monetară pe baza datelor disponibile.
În cadrul conferinței de presă, Lagarde a subliniat importanța comerțului pentru creșterea economică, adăugând că alegerile prezidențiale din SUA ar putea afecta creșterea și inflația în Uniunea Europeană. Ea a avertizat, de asemenea, că orice restricții asupra comerțului ar putea penaliza economia europeană la modul cel mai direct și că întărirea barierelor comerciale ar constitui un risc de încetinire.
Decizie unanimă
În ceea ce privește politica monetară, Lagarde a confirmat că reducerea cu 25 de puncte de bază a fost singura opțiune avută în vedere de Consiliul Guvernatorilor, care a luat această decizie în unanimitate. Ea a spus că BCE monitorizează îndeaproape conflictul din Orientul Mijlociu și consecințele acestuia asupra comerțului și prețurilor petrolului.
Ea a subliniat, de asemenea, că stimulul fiscal al Chinei ar putea avea un impact asupra prețurilor la materii prime, cu un efect mai vizibil pe viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
De la 1 ianuarie 2025, salariul...
Proiectul de lege privind...
Nicio livrare de gaz rusesc...
Șeful Tesla a făcut un cadou siminlar și la sfârșitul...
Un sentiment de îngrijorare vecină cu panica domină...
Petrolul marca Brent, de referință în Europa, a depășit...
Un al doilea mandat al lui...
A fost stabilit un nou record de producție.
O măsură care va afecta aproape...
Acțiunea Vodafone a înregistrat...
România a produs, în primele zece luni ale acestui an,...
După mai mult de paisprezece luni de război, economia...
Miliardarul Elon Musk s-a...
Enciclopedia online, al...
Apple oferă reduceri de până la 500 de yuani...
Grupaj de știri.
Intrarea deplină a României și...
China își accelerează planurile...
Cel puțin 10 persoane au murit,...
Ungaria a început noul an cu...
Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova...
Atingerea ţintei de inflaţie de 2% a Băncii Centrale...
Cum era de așteptat, prețurile...
Prețurile au depășit, pentru prima dată în ultimele 14...
Intrarea în Noul An vine cu o serie de schimbări majore...
„O alternativă grozavă”. Pentru a face față provocării...