Christine Lagarde vrea ca BCE să iasă din siajul Fed
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, adoptă o tonalitate mai puțin defensivă în ceea ce privește influența politicii Federal Reserve, chiar dacă își consolidează planurile de a merge pe cont propriu cu o reducere a dobânzii.

În ciuda săptămânilor de dezbateri privind direcția relaxării viitoare, președinta zonei euro a refuzat joi să speculeze prea mult în afara unei mutări prospecte în luna iunie - și a acordat mai multă atenție evenimentelor din SUA decât în luna martie, notează Bloomberg.

"Statele Unite sunt o piață foarte mare, o economie foarte semnificativă, un centru financiar major, deci toate acestea își găsesc locul în proiecțiile noastre", a declarat Lagarde jurnaliștilor la Frankfurt, după ce a insistat că "suntem dependenți de date - nu suntem dependenți de Fed".

Astfel de remarci oferă mai multă nuanță decât a făcut BCE-ul data trecută, când ea a insistat că "vom determina ce acțiune trebuie să luăm", în timp ce colegul său, Olli Rehn, a declarat atunci că "BCE-ul nu este al 13-lea district federal al Fed-ului".

Lagarde a vorbit după ce BCE-ul a semnalat că se pregătește pentru o reducere a ratei la următoarea sa întâlnire, o perspectivă care ar putea însemna că zona euro se va relaxa înaintea SUA. În timp ce acest lucru ar putea indica faptul că drumurile celor două bănci se despart, oficialii au adăugat că chiar dacă costurile împrumuturilor scad, ei "nu se angajează la un anumit traseu al ratei" - un comentariu pe care nu l-au inclus data trecută.

Datele despre inflația din SUA, mai rapidă decât se anticipase, în ajunul deciziei, au determinat o reevaluare globală pe măsură ce investitorii reduc pariurile pe reduceri de rate. Euro a atins un minim de două luni după decizia BCE-ului, subliniind cum posibilitatea divergenței politicii transatlantice agită piețele financiare.

Momentumul slab în zona euro, împreună cu creșterea prețurilor stabile în SUA, îi determină pe investitori să considere că o astfel de scenă devine tot mai plauzibilă.

”Mesajul datelor este clar: zona euro are nevoie de reduceri de rate, economia SUA nu, atâta timp cât expansiunea fiscală pre-electorală neutralizează impactul ratelor ridicate ale Fedului”, a declarat economistul Holger Schmieding de la Berenberg într-o notă.

Acum el consideră că oficialii SUA ar putea ajunge să se miște după ce BCE-ul o face pe 6 iunie - un rezultat neobișnuit, dar justificat de performanțele economice divergente.

Vorbind chiar înainte de decizie, economistul șef al Allianz, Ludovic Subran, a subliniat că chiar dacă o reducere a ratei este complet justificată, spațiul de manevră al BCE-ului este limitat de "vortexul financiar al SUA".

El estimează că Fed-ul rămânând pe loc în același timp cu o reducere de 100 de puncte de bază în zona euro ar putea duce la o scădere "destul de masivă" de 4-5% a euro. Chiar și reducerea ratelor cu jumătate din această sumă ar fi "o mișcare destul de îndrăzneață", a adăugat el.

Lagarde a refuzat să fie implicată prea mult în influența monedei asupra politicii.

”Noi nu ne fixăm ca țintă cursul de schimb, nu comentăm cursul de schimb și nu voi merge mai departe de atât”, a spus ea. ”Aș menționa pur și simplu că există mai multe canale prin care influența poate fi exercitată, nu doar prin cursuri de schimb”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel