Cîțu este mulțumit: Împrumuturile în dolari, mai ieftine

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Florin Cîțu
Florin Cîțu
Emisiunea de obligaţiuni în dolari, din urmă cu câteva zile, ar putea încheia anul acesta programul de împrumuturi de pe pieţele externe, obiectivul Ministerului Finanţelor Publice fiind atins, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o emisiune difuzată sâmbătă la TVR.

"Anul acesta am avut trei emisiuni de succes. Am avut prima în iarnă, înainte de criză, în ianuarie, şi atunci ne-am împrumutat la costuri minime istorice pentru România. Iarăşi un interes fantastic. A venit cea din plină criză şi cea de acum câteva zile, iarăşi un interes pentru România foarte mare. Dobânzile la care ne-am împrumutat sunt publice. Vă mai dau câteva informaţii despre împrumut. În primul rând, cred că, cu această emisiune de obligaţiuni, cam încheiem anul acesta programul internaţional. În funcţie de criză, de ce se întâmplă, mai evaluăm, dar în acest moment obiectivul nostru a fost atins. În al doilea, rând avem dovada clară că au încredere în noi investitorii străini, pentru că în iunie costurile cu dobânda au fost mai mici decât în iunie anul trecut. Deci, în plină criză, ne împrumutăm mult mai mult decât anul trecut, pentru că avem şi alte costuri anul acesta, şi totuşi am reuşit să economisim la dobândă", a spus Florin Cîţu.

Mircea Coșea: Cum a ajuns bugetarul român oaia neagră a economiei

România s-a împrumutat marţi de pe pieţele internaţionale cu 3,3 miliarde de dolari la dobânzi mai bune decât într-o perioadă de boom economic la nivel global, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o conferinţă de specialitate.

"Nu aş vrea să încheiem fără a vorbi de succesul pe care l-a avut iarăşi România ieri pe pieţele internaţionale, de unde a împrumutat la 10 şi la 30 de ani 3,3 miliarde de dolari. Am mers pe această piaţă din mai multe raţiuni. Nu am mai ieşit pe piaţa de dolari din 2018 şi vă spun că am ieşit mult, mult ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global. Deci, am reuşit iarăşi să avem dobânzi mai bune. De ce am spus acest lucru? Pentru că revin la creşterea economică şi la ce se va întâmpla după acest an. Acest succes pe piaţa internaţională - şi acum şi acum o lună şi ceva - arată clar că investitorii au încredere în această economie, au încredere în Guvern, au încredere în relaţia Guvern - sector privat, au încredere în cetăţenii României, au încredere în acest ecosistem pe care l-am creat noi astăzi aici. Faptul că ne împrumută sume importante pentru a finanţa un deficit care se construieşte pe investiţii arată clar acest lucru. De aceea, nu sunt doar eu optimist, sunt şi investitorii pentru că acolo sunt bani privaţi", a susţinut Cîţu, la videoconferinţa Profit Financial Forum "Finanţăm repornirea economiei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel