Cîțu: Suntem pregătiţi să creştem plafonul de garantare

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Lista măsurilor de relaxare propuse pentru 1 iunie: redeschiderea HoReCa la 100% şi renunţarea la mască
Lista măsurilor de relaxare propuse pentru 1 iunie: redeschiderea HoReCa la 100% şi renunţarea la mască
Autorităţile sunt pregătite să majoreze la 15 miliarde de lei plafonul de garantare pentru finanţarea IMM-urilor dacă va fi nevoie, a scris vineri pe Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"IMM-urile care vor să acceseze liniile de credit pentru investiţii şi capital de lucru, din pachetul pentru IMM aprobat în şedinţă de guvern, nu au nevoie de certificat de stare de urgenţă! Suntem pregătiţi să creştem plafonul de garantare la 15 miliarde de lei la rectificarea bugetară, dacă este nevoie", precizează Florin Cîţu.

Pe de altă parte, într-un mesaj video, şeful de la Finanţe afirmă că strategia prudenţială aprobată la începutul anului, de finanţare a României, a fost una corectă.

Cheltuielile de carantină stabilite de Guvern: Alocație de cazare și indemnizație

"Am împrumutat bani la timp, iar azi putem plăti şi pensii şi salarii şi ajutoare de stat şi ajutoare de şomaj şi să avem linii de creditare pentru companiile din România", menţionează Cîţu.

Potrivit acestuia, în sectorul privat sunt scheme de ajutor pentru toţi angajaţii şi linii de creditare pentru toate companiile din România.

"Pentru cei din sectorul public plătim toate salariile la timp pentru toţi angajaţii. Plătim toate pensiile la timp pentru toţi pensionarii. Nu lăsăm pe nimeni în urmă, nu ne oprim aici şi venim cu mai multe măsuri care să îi ajute pe români", a afirmat ministrul Finanţelor.

Guvernul a aprobat, miercuri, mai multe măsuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei şi companiilor afectate de epidemia de coronavirus. Astfel, Executivul a decis să majoreze plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor, prin garantarea unor credite, subvenţionarea dobânzilor pentru aceste finanţări, facilităţi pentru societăţile care întâmpină dificultăţi financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligaţiilor bugetare şi a termenelor de plată a impozitelor locale datorate de populaţie.

Totodată, Fiscul va suspenda popririle pentru populaţie, iar IMM-urile care obţin certificat de situaţie de urgenţă vor putea amâna plata utilităţilor şi a chiriilor.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, Ministerul Finanţelor va garanta până la 80% din valoarea finanţărilor acordate IMM-urilor. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane lei. Pentru creditele de investiţii, valoarea maximă a finanţării este de 10 milioane de lei.

Totodată, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 10 milioane de lei.

Pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici, statul va acorda garanţii pentru credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele şi speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90%. Valoarea maximă a finanţărilor va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi şi de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.

Valoarea maximă a fiecărei finanţări acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita pragurile prevăzute anterior.

Ministerul Finanţelor Publice va subvenţiona 100% din dobânzile pentru creditele ce urmează a fi garantate, atât pentru microîntreprinderi, cât şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Dobânda va fi subvenţionată de la momentul acordării creditului până la data de 31 martie 2021.

Perioada de garantare a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru va fi de 36 de luni cu posibilitatea prelungirii cu 36 de luni. Pentru creditele de investiţii a fost menţinută perioada de 120 de luni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel