CIA, în colimatorul lui Trump. DOGE începe epurarea agențiilor de spionaj

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Trump continuă epurările în agențiile de spionaj
Trump continuă epurările în agențiile de spionaj
Administrația Trump pare să-și îndrepte atenția către agențiile de informații, după epurările din alte instituții federale

Washingtonul este în alertă în fața posibilității ca administrația Trump să înceapă o amplă epurare în cadrul agențiilor de informații ale SUA, inclusiv CIA și NSA, scrie Bloomberg. Până acum, aceste instituții au fost ferite de scrutinul Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE) condus de Elon Musk, dar foști oficiali din domeniul securității naționale avertizează că este doar o chestiune de timp până când acestea vor intra în vizor.

Trump și agențiile de informații: o relație tensionată

Fostul președinte Donald Trump a avut o relație dificilă cu comunitatea de informații încă din primul său mandat, în special din cauza concluziilor acestora privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016. În plus, Trump a criticat în repetate rânduri utilizarea "politică" a puterilor de spionaj, ceea ce a alimentat speculațiile că o campanie de epurare ar putea viza angajați considerați „neloiali”.

„Nu există niciun motiv să credem că această administrație va fi mai blândă cu agențiile de informații decât a fost cu alte departamente”, a declarat Paul Pillar, fost ofițer senior al CIA.

DOGE taie în carne vie, iar FBI deja a resimțit presiunea

În ultimele luni, echipa DOGE s-a concentrat pe instituții precum Departamentul de Justiție și USAID. Recent, FBI a fost obligat să furnizeze lista cu peste 5.000 de agenți care au investigat evenimentele din 6 ianuarie 2021. Deși agențiile de securitate națională ar fi trebuit să fie scutite de reducerile bugetare impuse de DOGE, CIA a anunțat deja măsuri de restructurare, inclusiv oferirea de pachete de disponibilizare pentru angajați.

Îngrijorări la Capitoliu

Îngrijorările sunt amplificate și de un raport care indică faptul că CIA ar fi trimis o listă cu angajații recrutați în ultimii doi ani către Casa Albă. Liderii democrați se tem că această mișcare ar putea preceda concedieri masive.

„Mă îngrijorează enorm acest demers, care pare să pregătească terenul pentru o epurare în masă a angajaților provizorii”, a declarat Jim Himes, liderul democraților din Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților.

Tulsi Gabbard, noul șef al serviciilor de informații, alimentează temerile

Noua nominalizată pentru coordonarea celor 18 agenții de informații americane, Tulsi Gabbard, a sugerat că acestea ar fi fost folosite pentru a submina mandatul lui Trump, însă a promis în fața senatorilor că va susține „o cultură a întrebărilor dificile și a analizei independente”.

Emily Harding, expertă în securitate națională, avertizează că administrația Trump ar putea percepe rapoartele critice ca acte de „neloialitate”, ceea ce ar putea avea un efect de intimidare asupra analiștilor. „Dacă există sentimentul că o analiză independentă dură nu este binevenită, acest lucru va avea un efect de îngheț asupra întregului sistem”, a spus Harding.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik

pixel