Cifrele lui Teodorovici. Probabil de aici vine confuzia domnului Cîțu

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Venituri și cheltuieli
Venituri și cheltuieli
Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat că pe site-ul Ministerului de Finanţe poate fi găsită situaţia privind istoricul referitor la venituri şi cheltuieli.

Potrivit spuselor sale, veniturile bugetare colectate de ANAF, în primele 10 luni ale anului 2019, sunt în sumă de 226,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 12,2% indice nominal, iar creşterea ponderii acestora în PIB a fost de 0,6 puncte procentuale.

"De asemenea, creşterea veniturilor bugetare colectate este superioară indicelui de creştere economică prognozat la 5,5%. Au fost colectate venituri cu 24,6 miliarde de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Încasările din primele 10 luni ale anului 2019 sunt cu 4,6 miliarde de lei mai mari decât încasările din primele 11 luni ale anului 2018. Iar, raportat la programul de încasări, adică în sumă de 234,4 miliarde de lei, se înregistrează o nerealizare de 8,3 miliarde de lei. (...) 3,4 miliarde de lei la categoria rest venituri, din care 2,1 miliarde de lei sunt venituri din dividendele datorate de companiile de stat, sumă care cu siguranţă poate fi adusă la buget inclusiv prin grija domnului Vasile Cîţu faţă de companiile de stat care trebuie să vireze bugetului aceste dividende şi mai ales să se preocupe ca sumele care aparţin statului să nu fie ţinute în conturi la diferite bănci doar pentru a avea o dobândă", a detaliat Teodorovici.

Potrivit acestuia, ministrul Finanţelor poate să aplice legea acolo unde contribuţiile nu au fost virate la bugetul de stat - 1,8 miliarde de lei, şi, de asemenea, poate recupera şi TVA în sumă de 2,1 miliarde de lei.

"Volumul total al veniturilor colectate din TVA în perioada 1 ianuarie 2019 - 4 noiembrie 2019, deci data de la care Guvernul Orban se află la guvernare, este de 52,8 miliarde de lei cu 10,2% mai mult decât în perioada similară a anului 2018. Deci este un plus de 5 miliarde de lei - probabil că de aici vine şi confuzia domnului Vasile Cîţu - vorbea ceva de 5 miliarde de lei lipsă. De asemenea, volumul sumelor rambursate din TVA, în perioada de referinţă 1 ianuarie 2019 - 4 noiembrie 2019, a fost de aproximativ 16 miliarde, faţă de 14,3 în 2018", a menţionat fostul ministru.

Citește și Eugen Teodorovici. Nu există nicio gaură la bugetul de stat

În context, Eugen Teodorovici l-a ''somat" pe Florin Cîţu să spună care sunt partenerii internaţionali care l-au compătimit şi ce altceva le-a promis acestora, respectiv "prietenilor care trebuie să ne finanţeze".

"Sper din toată inima să nu fie vorba despre disponibilizări, privatizări sau măsuri de austeritate. (...) Începând din 4 noiembrie, domnul Vasile Cîţu s-a împrumutat cu peste 2,5 miliarde de lei. Azi a avut o nouă emisiune în acest sens, urmează să obţinem date de la Ministerul Finanţelor. (...) A reuşit, prin ieşirea de astăzi, ca leul să fie la un minim istoric. (...) Dânsul deja a anunţat o rectificare negativă, neavând execuţia la 10 luni de zile. Îmi doresc foarte mult ca această rectificare, pe care dânsul o anticipează ca fiind negativă, să nu cuprindă măsuri de tăieri, de disponibilizări în sectorul bugetar, măsuri de austeritate. Avem semnale puternice că în cadrul ministerelor, în special cel de Finanţe, se lucrează la un pachet de măsuri inclusiv cu creşterea TVA, cu impozitarea dividendelor, cu disponibilizări în sectorul bugetar şi alte măsuri de austeritate. (...) Datele trebuiau să fie prezentate după ce execuţia exista în mod oficial, fie dânsul este Mafalda şi ne spune ce vede într-un glob de sticlă acolo, la nivelul Ministerului de Finanţe. Eu nu l-am avut, dar probabil l-a adus în cutia de carton", a mai spus social-democratul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel