Cinci măsuri pentru contracararea scumpirii energiei electrice și gazelor

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Foarte mulți clienți s-au trezit cu facturile fără compensare
Foarte mulți clienți s-au trezit cu facturile fără compensare
Un proiect de lege depus la Senat prevede cinci măsuri prin care se dorește contracararea, pe termen scurt, a exploziei prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Printre aceste măsuri sunt prevăzute, scăderea TVA la electricitate și gaze, renunțarea la accize. Proiectul vizează modificări care vor fi aduse mai multor prevederi legislative precum și Codul fiscal. 

Reducerea TVA

O primă măsură propusă este cea a scăderii, timp de șase luni, mai exact, între noiembrie 2021 și aprilie 2022, a cotei de TVA ce se aplică pentru livrarea de electricitate și gaze naturale la 5%.

De fapt, în proiect scrie că,“pentru perioada cuprinsă între 01.11.2021 și 30.04.2022, asupra bazei de impozitare pentru livrarea de energie electrică furnizată consumatorilor finali și livrarea de gaze naturale furnizate consumatorilor finali se aplică cota redusă de taxă pe valoarea adaugata de 5%”, notează Avocatnet.

Eliminarea accizei

A doua măsură propusă este abrogarea articolului din Codul fiscal care stabilește aplicarea accizei în cazul energiei electrice.

Mai exact, se dorește eliminarea articolului 358 din Codul fiscal, care prevede că “energia electrică este supusă accizelor și accizele devin exigibile la momentul furnizării energiei electrice, după caz, de producători, distribuitori sau redistribuitori către consumatorii finali din România”.

Reducerea impozitelor pe profit

Prin proiect se propune, așa cum apare în nota de fundamentare a acestuia, și “scăderea, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, după caz, a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale, pe o perioadă de 6 luni”.

Putin se dă salvatorul Europei. Care sunt de fapt calculele liderului de la Kremlin

Reducerea impozitului ar urma se aplice tot pentru cheltuielile cu asigurarea electricității și gazelor naturale din perioada 1 noiembrie 2021 - 30 aprilie 2022.

Suspendarea certificatelor verzi

O altă măsură conținută de proiect stabilește exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici, pe o perioadă de șase luni.

Potrivit Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, “[f]urnizorii de energie electrică și producătorii (...) sunt obligați să achiziționeze anual un număr de certificate verzi echivalent cu produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziție de certificate verzi stabilite pentru anul respectiv (...) și cantitatea de energie electrică (...) furnizată anual consumatorilor finali”.

Ajutor financiar

Cea din nurmă măsură de contracarare a creșterilor de prețuri stabilește că autoritățile vor trebui să aloce „bugetelor centralelor electrice de cogenerare (termoficare) o sumă suplimentară de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021”.

În contextul scumpirilor înregistrate în ultima vreme, autoritățile au decis deja compensarea unei părți din facturile la energie electrică și gaze naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel