Cinci scenarii privind evoluția piețelor mondiale în 2025-2026

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La bursă / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
UBS a schițat cinci scenarii susceptibile, în principiu, să modeleze perspectivele investiționale 2025/2026.

În primul scenariu, fostul președinte Donald Trump câștigă președinția americană, în timp ce republicanii obțin ambele camere ale Congresului, fără însă a reuși să construiască o majoritate confortabilă în Senat - ceea ce se numește Red Sweep.

Politica fiscală în 2025 este aproximativ integrată, deoarece majoritatea cheltuielilor și politicile fiscale au intrat deja în vigoare, pe baza acordurilor existente între părți. Dar, dincolo de 2025, se profilează mari schimbări: majoritatea reducerilor de taxe adoptate în 2017, în temeiul Legii Tax Cuts and Jobs Act (TCJA), expiră la sfârșitul acelui an.

„Nu credem că reducerile de taxe vor fi prelungite în ansamblul lor, dar presupunem că o mare parte a TCJA va fi extinsă”, au estimat analiştii UBS. Prin urmare, estimăm că deficitul bugetar ar crește cu 4,4 trilioane de dolari, depășind 7% din PIB după anul 2028, ceea ce ar corespunde în esență costului menținerii unui status quo-ului, au precizat experții bancari.

Mai trebuie adăugată și reducerea impozitelor pe profit, ceea ce înseamnă  aproximativ 600 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani și care ar putea fi finanțată în mare măsură prin abrogarea prevederilor fiscale privind energia din Legea privind reducere a inflației (Inflation Reduction Act).

Reducerea impozitelor corporative ar putea stimula puțin creșterea, dar combinarea acestei politici fiscale interne cu tarife mai dure pentru China înseamnă că reducerea deficitului din legislația actuală poate să nu fie foarte stimulatoare pentru creștere.

În al doilea scenariu, Kamala Harris se instalează la Casa Albă, democrații revin în forță în Camera Reprezentanților și, eventual, păstrează și Senatul - o configurație cunoscută sub numele de „Blue Sweep”.

În campanie, Harris a propus scăderea nivelului superior de impozitare la 39,6% pentru veniturile de peste 400.000 de dolari pentru cei singuri și de 450.000 de dolari pentru cupluri, așa cum a propus, de altfel, administrația Biden.

Această politică ar putea compensa extinderea nivelului de impozitare pentru alte categorii de venituri cu până la 400 de miliarde de dolari în perioada acoperită de buget, ceea ce aduce costul total al lărgirii coridorului de impozitare pentru toate celelalte categorii la circa 1,7 trilioane de dolari pierderi de venituri

Analiștii UBS sunt de părere că, în pofida mai multor propuneri de creștere a veniturilor, politicile propuse în campanie de Harris ar putea crește deficitul cu aproximativ 2 trilioane de dolari în perioada de 10 ani acoperită de buget.

Scenariul trei este construit pe ideea unei recesiuni a economiei risc care ar urma să se diminueze în timp, dacă Fed va reuși să ofere relaxarea planificată. În ciuda tuturor veștilor bune despre economie, semnalele de stres se răspândesc: plățile întârziate pentru cardurile de credit și împrumuturi auto sunt aproape sau peste nivelurile crizei financiare globale.

În acest scenariu, lucrurile se schimbă: cheltuielile consumatorilor încetinesc într-atât încât spulberă încrederea întreprinderilor în cerere. Scăderea cheltuielilor se poate traduce atât prin mai puține angajări, fie prin accenturarea spiritului de economisire din considerente de precauție. 

Scenaiul patru se concentrează pe taxe vamale, una dintre cele mai proeminente propuneri înaintate de Trump vizând o majorare la 60% a tarifelor americane impuse produselor din Chinei și la 10% pentru restul lumii. Dacă aceste măsuri s-ar implement, nu ar fi mai devreme de a doua jumătate a anului 2025 în cazul Chinei și în 2026 pentru cealaltă situație. 

Ultimul scenariu, pornește de la presupunerea că băncile centrale au relaxat politica prea devreme. Deși aproape 70% dintre toate băncile centrale ale Fed au început acum să reducă ratele dobânzilor, în 63% dintre cazuri efectul întârzie să apară în unele state americane. Prin urmare, pentru a nu afecta creșterea mondială și a nu pune în pericol starea de sănătate a economiei globale, Statele Unite trebuie să respecte un program bine gândit în toate aspectele lui și echilibrat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel