Scandal pe posturile vacante de șefi de la Consiliul Concurenței
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Acuzațiile au zburat în toate direcțiile atunci când ar fi trebuit să se discute și să se voteze numele membrilor Consiliului Concurenţei iar membrii USR au ieșit din sală astfel că ședința nu a mai avut cvorum pentru ca legea să se voteze.

Liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a acuzat, luni, PSD şi PNL că vor să "acapareze" Consiliul Concurenţei, menţionând că parlamentarii partidului său nu au participat la asigurarea cvorumului la şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care urmau să fie numiţi membrii acestei instituţii şi "nu o să gireze niciodată acest sistem".

"Parlamentarii PSD şi PNL nu au fost la muncă - este afirmaţia corectă. Erau mai multe puncte pe ordinea de zi de astăzi (a plenului reunit al Parlamentului - n.r.), printre care două foarte importante pe care noi, cei de la USR, le-am votat, două puncte referitoare la participarea Armatei Române la nişte exerciţii NATO. Suntem un partid pro-NATO, proeuropean, susţinem participarea noastră la exerciţii, ca să fie foarte clar. Am votat aceste puncte pe ordinea de zi. Punctul 4 pe ordinea de zi era legat de numirea noilor membri în plenul Consiliului Concurenţei, mai exact şapte membri. Legea spune că aceşti membri se pun după algoritmul politic, după ponderile din cele două Camere. USR avea dreptul să numească un om în acest plen. Este foarte important ca opoziţia să aibă oamenii în conducerea acestor instituţii ale statului, instituţii foarte importante pentru buna funcţionare a statului român, însă cei de la putere, PSD şi PNL, vor să acapareze, ca o caracatiţă, tot statul român, fiecare instituţie", a afirmat Moşteanu, la Parlament.

El a spus că reprezentanţii PSD şi PNL au acaparat şi Curtea de Conturi, ANCOM, ASF.

"Astăzi ar fi vrut să pună mâna total şi pe Consiliul Concurenţei, o instituţie foarte importantă pentru business, pentru investitori, pentru antreprenori, pentru consumatori, în orice ţară. Consiliul Concurenţei este o instituţie extraordinar de importantă pentru un echilibru în piaţă şi ar fi vrut să acapareze această instituţie total, nepunând oamenii propuşi de opoziţie, deşi legea din nou spune că trebuie numiţi oamenii pe algoritmul politic din Parlament. Ei bine, n-au fost de acord cu acest lucru", a mai spus Moşteanu.

Potrivit acestuia, USR nu avea cum să fie de acord cu această situaţie şi nu a asigurat cvorumul.

"Nu avem cum să fim de acord, nu aveam cum să votăm sinecuriştii PSD şi PNL. Nu am participat la acest cvorum şi s-au trezit că nu şi-au adus oamenii la muncă. Deputaţii PSD şi PNL şi UDMR, pentru că şi UDMR a primit un loc în cei şapte, prin înţelegerile lor cu PSD şi PNL, nu au fost suficienţi pentru a asigura cvorumul la acest vot fizic cu buletine şi au suspendat şedinţa. Au mutat-o pe mâine la 11,30. Noi nu o să girăm niciodată acest sistem de acaparare a instituţiilor statului de către PSD şi PNL", a adăugat Ionuţ Moşteanu.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată, luni, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anunţat, la începutul şedinţei de plen, că în raportul comisiilor de specialitate privind avizul candidaţilor la Consiliul Concurenţei s-a strecurat o eroare, pentru că nu au fost avizaţi favorabil toţi candidaţii care îndeplineau condiţiile şi au fost respinşi candidaţii propuşi de AUR şi USR. Ca urmare, Simonis a precizat că pe buletinele de vot vor fi trecuţi toţi candidaţii care îndeplinesc condiţiile, inclusiv cei ai AUR şi USR.

Înainte de a trece la dezbaterea numirilor la Consiliul Concurenţei, Simonis a propus un vot de control pentru verificare şi o pauză de 10 minute. După pauză, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a propus sistarea dezbaterilor, suspendarea şedinţei şi reluarea lucrărilor marţi de la ora 11,30, propunerea fiind aprobată cu 198 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă şi două abţineri.

Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni dimineaţă, candidaţii propuşi de PSD, PNL, UDMR şi premier pentru posturile vacante din plenul Consiliului Concurenţei, respingând candidaturile propuse de AUR şi USR. Plenul Parlamentului urma să se pronunţe prin vot secret cu buletine asupra acestor numiri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel