"Ordonanţa a fost solicitată de cei care câştigă din ea. Aşa cum avem un mix al energiei, aşa avem şi un mix al intereselor. Dacă vrem să vedem cine este câştigător, nu o să-l vedem aici (la dezbatere - n.r.), aici au venit cei care pierd din ordonanţă, cei care câştigă nu sunt aici. Câştigă cei care au piaţa reglementată asigurată şi venitul asigurat. Ei sunt marii câştigători şi pentru că îşi păstrează piaţa îngheţată", a spus el.
Consumatorii casnici
La dezbatere au fost prezenţi reprezentanţi ai Centrului Român al Energiei, ai producătorilor de energie regenerabilă, ai Complexului Energetic Oltenia, ai Bursei Române de Mărfuri, Elcen, Electrica şi Romgaz. De asemenea, şi consumatorii casnici sunt câştigători, pentru că şi ei au fost protejaţi, a adăugat Havrileţ.
"De ce a trebuit să fie dată această ordonanţă? A trebuit să fie dată pentru că funcţionarea pieţei în ultimul an nu a fost una predictibilă, pentru că nu au fost îndeplinite anumite caracteristici fundamentale ale pieţei liberalizate. Nu a funcţionat, spre exemplu, mecanismul consumatorului vulnerabil şi nu au funcţionat alte reglementări, alte mecanisme care se autoreglementează în cadrul unei pieţe liberalizate", a arătat reprezentantul Ministerului Energiei.
Gradul de sărăcie al populației
El a precizat că un element de bază care a fost evocat este gradul de sărăcie a populaţiei, care ar în final al putea genera convulsii sociale. "Astfel că, din perspectiva acestui element şi la solicitarea furnizorilor care au în portofoliu consumatori casnici, a fost emis acest act", a subliniat Havrileţ.
Citește și Cât pierde OMV Petrom după aplicarea OUG 114
Consilierul ministerial a explicat că s-a ajuns aici din cauza creşterilor de preţ din ultimul an, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale.
"Sunt lucruri bune şi sunt lucruri mai puţin bune (efecte ale ordonanţei - n.r.). Problema este dacă lucrurile bune sunt într-adevăr bune, unii zic că sunt bune, dar de fapt sunt rele, şi să vedem dacă alea rele sunt chiar rele. Se conturează nevoia de dezbatere cu privire la piaţă. Cei care pierd vor fi foarte activi pe piaţă, iar cei care câştigă nu vor interveni, dar se va vedea cine câştigă şi cine pierde", a punctat el.
De ce au crescut prețurile
El a explicat care au fost cauzele care au dus la creşterile de preţuri din ultima vreme. "Se desprinde cu ochiul liber că majorarea preţurilor la energie şi la gaze s-a întâmplat din cauza preţurilor marginale. În România, în momentele de consum extrem, ca urmare a temperaturilor extreme, mari vara şi mici iarna, producţia internă nu mai face faţă şi trebuie să importăm energie la un preţ mai mare decât preţul de producţie din România, iar acesta este un preţ marginal la care se aliniază şi producătorii interni. La fel şi la gaze", a precizat responsabilul ministerial.
Citește și ANRE a anunțat până când prețul energiei va rămâne plafonat
El a amintit că, atunci când era preşedintele al ANRE, a solicitat liberalizarea pieţei gazelor încă din 2016, întrucât preţul de import era mai mic decât cel de producţie internă, dar măsura nu a fost aprobată.
"În 2016 România preţul gazelor de producţie internă era reglementat la 60 de lei pe MWh, iar pe pieţele internaţionale preţurile erau de 52 de lei pe MWh. Tot anul 2016 am solicitat şi nu s-a aprobat. Dacă făceam această liberalizare în 2016, acum am fi avut suficientă experienţă să gestionăm piaţa", a conchis Havrileţ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...