Cine este miliardarul dispărut după ce iahtul său s-a scufundat lângă Sicilia

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mike Lynch, renumitul magnat britanic din domeniul tehnologiei, a fost dat dispărut după ce iahtul său de lux s-a scufundat, sâmbătă, în largul coastei Siciliei, în timpul unei furtuni violente.

Lynch, în vârstă de 59 de ani, și soția sa se aflau la bordul iahtului lor, însoțiți de un grup restrâns de consilieri financiari și juridici, pentru a sărbători recentul său succes judiciar în Statele Unite. Cu mai puțin de două luni în urmă, Lynch a fost achitat de un juriu din San Francisco de acuzațiile de fraudă, care îl acuzau că a înșelat compania Hewlett Packard (HP) să plătească cum mult peste valoarea reală a firmei sale de software, Autonomy Corp, arată Bloomberg.

Cunoscut drept „Bill Gates al Marii Britanii”, Lynch a încercat în ultimii ani să își refacă reputația de unul dintre cei mai de succes antreprenori europeni, după ce a fost implicat într-o serie de procese legate de vânzarea Autonomy către HP în 2011 pentru suma de 11 miliarde de dolari. Un an mai târziu, HP a trebuit să amortizeze 8,8 miliarde de dolari din prețul de achiziție, acuzându-l pe Lynch și pe fostul său director financiar, Stephen Chamberlain, de manipulare contabilă.

Într-o coincidență extrem de bizară, Stephen Chamberlain a murit și el după ce a fost lovit de o mașină sâmbătă, în timp ce făcea jogging, potrivit avocatului său Gary Lincenberg.

Problemele juridice nu s-au terminat

Deși Lynch a fost achitat de acuzațiile penale în Statele Unite, el continuă să fie implicat într-un proces civil cu HP în Marea Britanie. Un judecător britanic l-a considerat responsabil pentru crearea unei imagini false a companiei Autonomy, determinând astfel HP să plătească o sumă exorbitantă. Într-unul dintre cele mai lungi și costisitoare procese din istoria Marii Britanii, un judecător a decis în 2022 că Lynch a majorat în mod fraudulos valoarea companiei. Deși HP solicită despăgubiri de 4 miliarde de dolari, judecătorul a indicat că suma finală ar putea fi considerabil mai mică.

2. -imagine fara descriere- (dr_michael_lynch_obe_freng_frs_84382600.jpg)

Autonomy, o companie de software care a revoluționat modul în care informațiile nestructurate, cum ar fi apelurile telefonice și e-mailurile, erau gestionate, a fost esențială în succesul lui Lynch. În 1999, el a fost desemnat antreprenorul anului de către Confederația Industriei Britanice, iar un an mai târziu, revista Time l-a numit unul dintre cei mai influenți 25 de lideri tehnologici din Europa. De-a lungul carierei sale, Lynch a consiliat doi prim-miniștri britanici și a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuțiile sale în domeniul afacerilor.

Investiții peste investiții

După vânzarea Autonomy, Lynch a câștigat cel puțin 500 de milioane de dolari, bani pe care i-a investit ulterior în fondarea firmei de capital de risc Invoke Capital. Cea mai de succes companie lansată prin această firmă a fost Darktrace Plc, o firmă de securitate cibernetică care utilizează inteligența artificială pentru a detecta activități suspecte în rețelele IT ale companiilor. În 2015, averea sa netă a fost estimată de revista Forbes la 1 miliard de dolari, moment în care a fost inclus pe lista miliardarilor globali.

Furtuna care a lovit iahtul Bayesian a fost una violentă, surprinzându-i pe Lynch și pe însoțitorii săi în mijlocul sărbătorii pentru victoria judiciară recentă. Iahtul de lux, botezat după matematicianul britanic Thomas Bayes, a fost văzut ca un simbol al succesului și al determinării lui Lynch de a-și păstra poziția în vârful lumii tehnologice.

3. -imagine fara descriere- (bayesian_59201100.png)

Chiar și după achitarea din Statele Unite, Lynch nu a fost scutit de provocări. Procesul civil din Marea Britanie continuă să planeze asupra sa, iar viitorul său financiar depinde de decizia finală a judecătorului. În plus, impactul acestui caz asupra reputației lui Lynch rămâne incert, în condițiile în care succesul său antreprenorial este acum umbrit de acuzațiile de fraudă.

Cu toate acestea, Mike Lynch nu și-a pierdut spiritul de luptător. „Aștept cu nerăbdare să mă întorc în Regatul Unit și să mă întorc la ceea ce iubesc cel mai mult: familia mea și inovarea în domeniul meu”, a declarat Lynch după achitarea sa în California. În ciuda dificultăților, el rămâne o figură influentă în domeniul tehnologiei, iar dispariția sa misterioasă a stârnit îngrijorări și speculații în întreaga lume. Oamenii din întreaga comunitate tehnologică și nu numai așteaptă cu sufletul la gură vești despre soarta lui Mike Lynch și despre ceea ce ar putea urma pentru acest antreprenor vizionar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel