Cine ”lucrează” la creșterea explozivă a prețului la aur

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Printre altele, metalul galben a înregistrat astăzi un nou record la bursă, până aproape de 2640 de dolari/uncie. Dar raliul nu s-a încheiat. 

În orice caz, așa susțin analiștii care au studiat mișcările jucătorilor din piață și care afirmă că investitorii occidentali în fonduri tranzacționate la bursă (ETF) se pregătesc să alimenteze o creștere explozivă a prețurilor la metalul galben. 

Mai mult cu aproape 600 de dolari

Ca atare, este de așteptat ca intrările în fondurile tranzacționate la bursă pe aur, în special din partea investitorilor occidentali, să crească în lunile următoare, adăugând un plus de stimuli pozitivi pentru prețurilor care doboară deja toate recordurile istorice. 

De la începutul anului prețul metalului galben a crescut cu 27% sau aproape 600 de dolari/uncie, beneficiind din plin de relaxarea politicii monetare a băncii centrale și de tenisunile geopolitice. 

Ciclurile de reducere a ratelor dobânzilor de referință din SUA, Europa și, mai recent, din China au alimentat sentimentul optimist, jucătorii concentrându-se pe câștiguri suplimentare, inclusiv pe atingerea până la sfârșitul anului a unui nou record absolut de 3.000 de dolari/uncie, prag anticipat, în urmă cu câteva luni, de foarte puțini experți în domeniu. 

Cu siguranță se va scumpi în continuare 

Produsele tranzacționate la bursă (ETP) sau fondurile tranzacționate la bursă (ETF) permit investitorilor să câștige expunere la active precum aurul fără a primi livrarea. Orice creștere a deținerilor este semnificativă pentru prețuri, deoarece ETP-urile sunt susținute de marfa fizică.

Creșterea intrărilor va reduce oferta de metal prețios disponibil pe piață, ceea ce va întări prețurile. „Acum, o dată cu declanșarea ciclul de reducere a dobânzilor, credem că intrările de ETP-uri se vor accelera, susținând următoarea creștere a aurului”, a comentat Suki Cooper, analist la Standard Chartered.

„Fluxurile ETP, care au în general o corelație mai puternică cu randamentele reale și cu dolarul, au devenit pozitive. Cea mai mare parte a intrărilor provine din Europa, dar în ultimele două luni America de Nord a căpătat un interes reînnoit”.

Potrivit World Gold Council (WGC), ETF-urile globale de aur au înregistrat, în luna august, intrări de 28,5 tone, sau 2,1 miliarde de dolari, toate regiunile înregistrând fluxuri pozitive.  Această evoluție vine după trei ani consecutivi de ieșiri pentru ETF-urile pe aur, într-un context de dobânzi ridicate. Ultimele patru luni de intrări au reușit doar să reducă pierderile de la începutul anului până la un flux net de 44 de tone metrice.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a lansat o rundă așteptată de reduceri ale ratei dobânzii cu o reducere cu jumătate de punct procentual mai mare decât de obicei. Banca Centrală Europeană a redus dobânzile în iunie și la începutul acestei luni.

Băncile au un punct de vedere unanim

Banca centrală chineză a anunțat marți măsuri ample de stimulare monetară și sprijin pentru piața imobiliară pentru a revigora o economie afectată de presiuni deflaționiste puternice. Noile măsuri ale Beijingului includ o reducere planificată cu 50 de puncte de bază a rezervelor obligatorii ale băncilor.

Bănci importante precum J.P. Morgan, Goldman Sachs, Citi și UBS și-au reiterat poziția optimistă față de aur și anticipează o creștere a prețurilor, pe măsura creșterii deținerilor de ETF-uri. „Reducerile Fed sunt pe cale să readucă capital occidental în ETF-urile pe aur, o componentă care a lipsit în ultimii aproape doi ani”, au completat experții Goldman Sachs.

„Cererea actuală de noi ETF-uri este determinată de scăderea dobânzilor, dar se pune întrebarea dacă investitorii sunt dispuși să cumpere la prețuri atât de mari”, a declarat, pe de altă parte, Ole Hansen, de la Saxo Bank.

Oricum, acest trend de scumpire a aurului este susținut de mai mulți factori

- Dezechilibre fiscale globale: exacerbate de cheltuieli guvernamentale excesive.

- Dedolarizare: un număr tot mai mare de bănci centrale, în special în țările emergente, își măresc rezervele de aur pentru a-și diversifica activele și a-și reduce dependența de dolarul american.

- Geopolitică: tensiuni internaționale, conflicte regionale și incertitudini economice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel