Cine ”lucrează” la creșterea explozivă a prețului la aur
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Printre altele, metalul galben a înregistrat astăzi un nou record la bursă, până aproape de 2640 de dolari/uncie. Dar raliul nu s-a încheiat. 

În orice caz, așa susțin analiștii care au studiat mișcările jucătorilor din piață și care afirmă că investitorii occidentali în fonduri tranzacționate la bursă (ETF) se pregătesc să alimenteze o creștere explozivă a prețurilor la metalul galben. 

Mai mult cu aproape 600 de dolari

Ca atare, este de așteptat ca intrările în fondurile tranzacționate la bursă pe aur, în special din partea investitorilor occidentali, să crească în lunile următoare, adăugând un plus de stimuli pozitivi pentru prețurilor care doboară deja toate recordurile istorice. 

De la începutul anului prețul metalului galben a crescut cu 27% sau aproape 600 de dolari/uncie, beneficiind din plin de relaxarea politicii monetare a băncii centrale și de tenisunile geopolitice. 

Ciclurile de reducere a ratelor dobânzilor de referință din SUA, Europa și, mai recent, din China au alimentat sentimentul optimist, jucătorii concentrându-se pe câștiguri suplimentare, inclusiv pe atingerea până la sfârșitul anului a unui nou record absolut de 3.000 de dolari/uncie, prag anticipat, în urmă cu câteva luni, de foarte puțini experți în domeniu. 

Cu siguranță se va scumpi în continuare 

Produsele tranzacționate la bursă (ETP) sau fondurile tranzacționate la bursă (ETF) permit investitorilor să câștige expunere la active precum aurul fără a primi livrarea. Orice creștere a deținerilor este semnificativă pentru prețuri, deoarece ETP-urile sunt susținute de marfa fizică.

Creșterea intrărilor va reduce oferta de metal prețios disponibil pe piață, ceea ce va întări prețurile. „Acum, o dată cu declanșarea ciclul de reducere a dobânzilor, credem că intrările de ETP-uri se vor accelera, susținând următoarea creștere a aurului”, a comentat Suki Cooper, analist la Standard Chartered.

„Fluxurile ETP, care au în general o corelație mai puternică cu randamentele reale și cu dolarul, au devenit pozitive. Cea mai mare parte a intrărilor provine din Europa, dar în ultimele două luni America de Nord a căpătat un interes reînnoit”.

Potrivit World Gold Council (WGC), ETF-urile globale de aur au înregistrat, în luna august, intrări de 28,5 tone, sau 2,1 miliarde de dolari, toate regiunile înregistrând fluxuri pozitive.  Această evoluție vine după trei ani consecutivi de ieșiri pentru ETF-urile pe aur, într-un context de dobânzi ridicate. Ultimele patru luni de intrări au reușit doar să reducă pierderile de la începutul anului până la un flux net de 44 de tone metrice.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a lansat o rundă așteptată de reduceri ale ratei dobânzii cu o reducere cu jumătate de punct procentual mai mare decât de obicei. Banca Centrală Europeană a redus dobânzile în iunie și la începutul acestei luni.

Băncile au un punct de vedere unanim

Banca centrală chineză a anunțat marți măsuri ample de stimulare monetară și sprijin pentru piața imobiliară pentru a revigora o economie afectată de presiuni deflaționiste puternice. Noile măsuri ale Beijingului includ o reducere planificată cu 50 de puncte de bază a rezervelor obligatorii ale băncilor.

Bănci importante precum J.P. Morgan, Goldman Sachs, Citi și UBS și-au reiterat poziția optimistă față de aur și anticipează o creștere a prețurilor, pe măsura creșterii deținerilor de ETF-uri. „Reducerile Fed sunt pe cale să readucă capital occidental în ETF-urile pe aur, o componentă care a lipsit în ultimii aproape doi ani”, au completat experții Goldman Sachs.

„Cererea actuală de noi ETF-uri este determinată de scăderea dobânzilor, dar se pune întrebarea dacă investitorii sunt dispuși să cumpere la prețuri atât de mari”, a declarat, pe de altă parte, Ole Hansen, de la Saxo Bank.

Oricum, acest trend de scumpire a aurului este susținut de mai mulți factori

- Dezechilibre fiscale globale: exacerbate de cheltuieli guvernamentale excesive.

- Dedolarizare: un număr tot mai mare de bănci centrale, în special în țările emergente, își măresc rezervele de aur pentru a-și diversifica activele și a-și reduce dependența de dolarul american.

- Geopolitică: tensiuni internaționale, conflicte regionale și incertitudini economice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

Lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță...

Aeroportul Băneasa

Aeroportul Băneasa intră în șantier de la întâi octombrie

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va...

Hidroelectrica

Vești bune pentru abonații Hidroelectrica

După ce Hidroelectrica a devenit compania cu unul dintre...

Olaf Scholz si Georgia Meloni
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

Cine ”lucrează” la creșterea explozivă a prețului la aur

Printre altele, metalul galben a înregistrat astăzi un...

A fost o veselie generală

Bursele mondiale salută planul de redresare al Chinei

Pentru piețe, veștile bune din China au fost o adevărată...

Semn de întrebare

Trei întrebări privind perspectivele economice globale

Sunt trei mari probleme care modelează perspectivele...

Trenuri de mare viteză

Franța și Spania se ceartă din cauza unor trenuri

Guvernul spaniol a lansat marți noi critici la adresa...

Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik

Franța are o nouă problemă: Reputația sectorului șampaniei

Sectorul viticol din Champagne, situat în nord-estul...

Bani
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Plafonarea RCA. Nicu Marcu (ASF): Guvernul va lua în calcul cât de curând PROPUNEREA
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/994234/
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
Bani ținuți în mâini / Foto: DCBusiness

Aceste indemnizații se vor acorda mai repede

O propunere legislativă aflată pe masa de lucru a...

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
Adrian Câciu. Foto: Crişan Andreescu
Foto: Pexels.com
„Miner de Bitcoin” / sursa foto: Freepik.com
Boeing
X, sursa foto: Freepik.com
Să aveți o zi bună! / FOTO: Freepik

pixel