În ultimii ani, ETF-urile s-au democratizat, oferind, în același timp, unei mari părți a populației, care nu mai trebuie să învețe și piardă timp cu metode de stocare, ocazia de a realiza investiții accesibile. Există acum ETF-uri pentru toate gusturile: produse tematice, indici, acțiuni, obligațiuni, rate, materii prime. Iar foarte recent, Bloomberg a descris un nou tip de ETF care va permite americanilor să amâne plata impozitelor pe câștigurile lor de capital...
Cine sunt emitenții?
În spatele acestor ETF-uri, se află, de regulă, numele acelorași emitenți. Administratorii de fonduri au devenit tentaculari și pot fi găsiți acum pe toate segmentele de piață (small, mid și large cap), în toate zonele geografice (țări emergente și dezvoltate), fiind vizate toate sectoarele de activitate.
La nivel global, cei trei cei mai mari emitenți - BlackRock (ETF-urile sunt comercializate sub bannerul iShares), Vanguard și State Street - reprezintă două treimi din activele globale. Adăugând, la acest trio, Invesco și Charles Schwab, concentrația se ridică la trei sferturi. Este ceva colosal.
Trebuie reținut faptul că există o diferență puternică între piața emitenților din Statele Unite și cea internațională. În ambele cazuri, BlackRock domină dezbaterile. Dar în Statele Unite, decalajul față de Vanguard a continuat să se micșoreze în ultimii ani. Pe plan internațional, nu există loc pentru altcineva. BlackRock rămâne lider incontestabil. Cel puțin deocamdată.
Cum se explică o asemenea dominație?
Un grup mic de jucători domină piața globală de ETF. Acest lucru poate fi explicat prin 3 motive principale.
1: Cu cât mai mare, cu atât mai ieftin. Gestionarea mai multor ETF-uri permite realizarea de economii importante. De fapt, costurile importante sunt repartizabile. Odată ce baza de lansare și gestionare a produsului este stabilită (ceea ce ar fi deja o barieră în calea intrării pentru potențialii concurenți noi, având în vedere cerințele colosale de investiții), devine mai simplu și mai puțin costisitor să reproduci procesul pentru noi ETF-uri. Este vorba, în special, de comisioane de administrare, conformitate, raportare, instrumente de monitorizare, auditări, depozitare, marketing etc.
2: Gestionarea pasivă oferă multe avantaje. Acest tip de gestiune își propune să reproducă compoziția și performanța unui anumit indice, fără a încerca să-l depășească. Gestionarea pasivă reprezintă aproximativ 55% din activele fondurilor globale. Toate acestea înseamnă că emitenții nu sunt implicați în alegerea valorilor. Prin urmare, în spatele produselor nu există niciun manager, iar costurile de negociere și gestionare administrativă sunt mai mici.
3: Achiziția iShares de către BlackRock a deschis calea pentru consolidarea acestui sector, permițând jucătorilor importanți să-și crească pozițiile. Printre operațiunile majore din ultimii ani s-au numărat achiziția OppenheimerFunds de către Invesco în 2018, cea a Eaton Vance de către Morgan Stanley în 2020 și cea a Lyxor de către Amundi în 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...