Cine sunt cei șapte talibani care vor conduce Afganistanul

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Abdul Ghani Baradar în centrul imaginii
Abdul Ghani Baradar în centrul imaginii
Timp de decenii structura de conducere a talibanilor a fost în umbră: chiar înainte de invazia SUA din 2001, nu se știau prea multe despre modul în care grupul funcționează, dincolo de numele câtorva lideri de top.

Acum, militanții încearcă să se reformeze într-o organizație mai moderată: promițând amnistie pentru dușmanii lor, jurând să construiască un guvern inclusiv cu diferite grupuri etnice, să mențină grupurile teroriste în afara teritoriului afgan și să le permită femeilor să lucreze în limitele legii Shariah. Toate acestea sunt printre condițiile pentru ca SUA și aliații săi să recunoască grupul drept noii conducători legitimi ai Afganistanului.

Conducerea superioară a talibanilor include mulți luptători mujahidini care au fost odată antrenați de SUA în timpul Războiului Rece pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare ale Uniunii Sovietice în anii 1980, scrie Bloomberg. Componența grupului sunnit provine în mare parte din populația etnică majoritară paștună, cea mai dominantă din partea de sud a țării.

Șapte dintre cei mai influenți bărbați din organizație

Haibatullah Akhundzada, comandant suprem

Născut în 1961, Akhunzada a devenit al treilea comandant suprem al talibanilor - cel mai înalt grad din organizație - după ce SUA l-a ucis pe predecesorul său într-o lovitură cu drone din 2016. Este mai cunoscut ca lider religios decât comandant militar și își menține un profil discret. Akhunzada nu a mai fost văzut în public de când a devenit cel mai înalt lider al talibanilor și sunt disponibile puține fotografii cu el. Ultima sa declarație publică a venit în luna mai pentru a marca Eid al-Fitr, o sărbătoare care marchează sfârșitul Ramadanului.

Abdul Ghani Baradar, lider adjunct

Liderul adjunct al talibanilor este principala față publică a talibanilor care va conduce probabil următorul guvern. A fost strâns asociat cu Osama bin Laden și a cofondat organizația talibanilor împreună cu Mullah Mohammad Omar, clericul cu un singur ochi care a fost primul lider suprem al grupului. Baradar a fost capturat în orașul portuar pakistanez Karachi în 2010, într-o operațiune comună cu serviciile de informații americane, iar Zalmay Khalilzad - trimisul special al SUA pentru Afganistan - ar fi contribuit la asigurarea eliberării sale în 2018 înainte de discuțiile de pace cu administrația Trump.

Baradar a locuit în Doha, Qatar, unde talibanii au o funcție politică, până la întoarcerea marți în orașul sudic Kandahar, locul de naștere al grupului. În calitate de lider diplomatic al talibanilor, el a semnat un acord de pace cu administrația Trump în februarie 2020 care stabilea foaia de parcurs pentru retragerea forțelor SUA și NATO din Afganistan. De asemenea, s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi la începutul acestei luni la Tianjin.

Sirajuddin Haqqani, liderul grupului terorist desemnat

Liderul Rețelei Haqqani, o organizație desemnată de SUA drept teroristă, a devenit al doilea lider adjunct al talibanilor după ce grupurile au fuzionat în jurul anului 2016. Se crede că se va deplasa între Afganistan și Pakistan și se spune că va supraveghea finanțele și activele militare din cele două țări. Nu este clar cum SUA vor trata Rețeaua Haqqani ca parte a negocierilor în curs cu talibanii. Fratele său, de asemenea un lider cheie taliban, a fost capturat de forțele SUA în Bahrain în 2014 și transferat la închisoarea Bagram înainte de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, patru ani mai târziu.

IMAGINI cu echipamentul american capturat de TALIBANI

Mohammad Yaqoob, fiul fondatorului

Yaqoob este fiul fondatorului taliban Mullah Omar și a fost cândva considerat un concurent pentru funcția de top a grupului din cauza descendenței sale. Se cunosc puține detalii despre el. Știrile sugerează că a fost educat într-un seminar din Pakistanul vecin și acum trăiește în Afganistan. Se crede că el supraveghează activitățile militare ale grupului împreună cu Sirajuddin Haqqani.

Abdul Hakim Haqqani, negociator de top

Se crede că este aproape de comandantul suprem Akhunzada, Haqqani conduce echipa de negocieri a talibanilor care se ocupă de discuțiile de pace cu fostul guvern susținut de SUA. De asemenea, el conduce un consiliu superior de erudiți religioși.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai, diplomat cheie

Spre deosebire de mulți dintre liderii grupului, Stanikzai vorbește fluent engleza și a călătorit în lume ca ministru adjunct de externe, când militanții au controlat ultima dată puterea în Afganistan. În 1996, a vizitat Washingtonul într-o misiune eșuată pentru a convinge administrația Clinton să recunoască guvernul talibanilor. De asemenea, el a condus delegații în China pentru a se întâlni cu oficiali guvernamentali, potrivit unui raport Reuters. Stanikzai este, de asemenea, negociatorul adjunct al lui Abdul Hakim Haqqani în cadrul discuțiilor cu oficialii guvernului afgan.

Zabihullah Mujahed, purtător de cuvânt principal

Mujahed s-a adresat la începutul acestei săptămâni la prima conferință de presă a talibanilor de la Kabul și este probabil să joace un rol semnificativ în transmiterea mesajului grupului către comunitatea internațională. În cei 20 de ani de război, el a comunicat cu jurnaliștii numai prin telefon sau prin mesaje text. Interacțiunea media din 17 august a fost prima când a fost văzut în public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă / Foto: Freepik
TikTok
Stâlpi de înaltă tensiune

Prețuri record la electricitate în România, din nou!

România se află din nou în topul prețurilor la energie...

Baraj
Bursa de Valori București / Foto: BVB.ro

O nouă zi de scădere pe bursa de la București

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Foto: Oana Pavelescu
Londra / FOTO: Freepik
Chirii. Foto: Pexels.com
Euro / Foto: Freepik
Hacker / FOTO: Freepik

Laurențiu Neculaescu (AFM), la interviurile DC NEWS

Vineri, 29 noiembrie, de la ora 12:00, Laurențiu...

Oameni pe stradă
Centrală de apartament / FOTO: Freepik
pexels.com
foto: pexels.com
Platformă ENI / FOTO: Wikipedia
Reședința Mar-a-Lago / FOTO: Wikipedia

Mark Zuckerberg a luat masa cu Donald Trump la Mar-a-Lago

În contextul în care Facebook a blocat, în 2021,...

Perioadă dificilă pentru Franța
Curtea Constițională a României / FOTO: Facebook
Industrie

Adriana Arghirescu și Bogdan Teodorescu, la DC Votez

Joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 12.00 Adriana...

Una dintre întreprinderile companiei / FOTO: Wikipedia
Mai mult pentru apărare

pixel