"Vreau să remarc că, deși situația economică internațională este complicată, România continuă să atragă investitori importanți. Astfel, o nouă mare fabrică este anunțată în țara noastră de un concern german, furnizor pentru giganții aeronauticii. Vor fabrica la noi componente pentru aeronave de pasageri și au ales România pentru poziția strategică între Est și Vest, plus accesul excelent la furnizori și talent calificat.
Accelerăm investițiile în infrastructură și la București, unde azi a început forajul la tunelul metroului spre Otopeni, dar și la Baia Mare și Cluj, unde aprobăm proiecte majore de centuri ocolitoare. Vreau să vă reamintesc, în ceea ce privește metroul, din câte îmi aduc eu aminte, a de fost semnat de către președintele Emil Constantinescu în anul 1999. Ca să vedem cât timp a durat până am început străpungerea. Și îmi amintesc bine, parcă un ministru al Transporturilor a și anulat această investiție. La Baia Mare, centura va avea aproape 32 de kilometri, o investiție de 3,2 miliarde de lei. La Cluj, centura metropolitană are 42 de kilometri, este un proiect extrem de complex, în două etape, estimat la peste 9 miliarde de lei", a declarat premierul Ciolacu.
"Sprijinim comunitățile locale care au nevoie de finanțare exclusiv pentru a derula proiectele europene. Analizăm, azi, un mecanism de acordare a unor împrumuturi avantajoase din Trezorerie. Suma totală pe care o propunem în acest moment este de 1,5 miliarde de lei. Cu acești bani, putem obține finalizarea unor investiții care vor aduce în România peste un miliard de euro din fonduri europene.
Punem punct unei realități triste din educația românească. Alocăm 14,5 milioane de lei pentru ca, la începutul noului an școlar, în toamnă, să nu mai existe unități de învățământ cu toalete în curte. Mai sunt 175 de școli în asemenea situație și nu putem vorbi cu adevărat de o Românie Educată fără a rezolva definitiv acest simbol al blocării în trecut", afirmă prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Susținem și cea mai importantă creștere a suprafeței împădurite din România, printr-o soluție simplă: majorăm cu 40% prima anuală acordată deținătorilor de terenuri pe care sunt efectuate împăduriri sau reîmpăduriri prevăzute în PNRR. Obiectivul nostru este ca, la sfârșitul lui 2026, să împădurim circa 28 de mii de hectare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Plenul Consiliului Superior al...
Bursa de Valori București...
Președintele interimar Ilie...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...