Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Nivelul crescut al dobânzilor bancare nu reflectă realitatea economică, spune președintele PSD, Marcel Ciolacu. Motivul real, adaugă el, este că România, la fel ca Polonia și Ungaria, sunt la granița cu Ucraina și spune că e nevoie de sprijinul Uniunii Europene.
„Era așteptat în contextul macroeconomic această decizie luată de BNR. Ministrul de Finanțe s-a împrumutat pe piața internă pentru a acoperi deficitul.Ce e îngrijorător: dacă vă uitați, Polonia a pornit de la 2% și a ajuns la 7% dobânda. Toate țările apropiate și care au frontieră cu Ucraina - Polonia, Ungaria și România au ajuns să se împrumute cu 7%”, spune Marcel Ciolacu.
El precizează că a avut o discuție cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pe acerst subiect.
„Cred că se impune o discuție la nivel guvernamental și de familii politice cu Comisia Europeană. În ceea ce privește țările care au frontieră cu Ucraina normal că băncile văd un risc mai mare să le împrumuți, iar costurile le suportăm noi toți. Să nu intrăm într-o ipocrizie - ajutăm aceste țări, dar de fapt nu le ajutăm. Este un moment în care UE trebuie să aibă o abordare corectă față de țările implicate în mod direct, cel puțin la refugiați și la granița cu Ucraina. nu este întâmplător că numai aceste țări au depășit 7% la împrumut. Trebuie să reacționezi, Comisie și UE, să ajuți aceste state. Nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare."
"O decizie așteptată în actualul context, ceva mai temperată decât se aștepta piața, dar suntem abia în luna mai. Este cea mai accelarată creștere a dobânzii cheie din ultimii mulți ani. Pentru mine, această decizie înseamnă că BNR a ”sacrificat” un număr mai mic de români pentru a-i ajuta pe cei mai multi. Pentru că, această creștere a dobânzii cheie are ca scop temperarea inflației.
Pe de altă parte însă, ratele la credit vor crește, iar această creștere pusă în tabloul actual, cu majorări de tarife și prețuri pe linie va fi tot mai greu de suportat. Și aici ar trebui să intervină Guvernul. Nu decizia BNR de azi este marea problemă, ci lipsa de acțiune a Guvernului, lipsa de viziune a Ministerului Finanțelor, lipsa unor politici pe termen lung. Iar asta va pune capac. Bancherii nu dansează în acest moment pentru că vor încasa dobânzi mai mari. Ei știu că, dacă oamenii nu-și mai pot plăti ratele, asta va însemna credite neperformante. Și de aici, reduceri de profituri.
Concluzia, după decizia de azi: Domnule Câciu, treziți-vă! Faceți ce făceați când erați analist. Priviți spre popor. care așteaptă de la dvs un plan coerent care să le dea siguranța că nu vor rămâme pe drumuir în perioada următoare", a declarat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...