Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Deși CECCAR nu se opune digitizării, organizația avertizează asupra riscurilor asociate unei implementări precipitate, care ar putea pune o presiune semnificativă pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și pe profesioniștii contabili.
Riscurile implementării nepotrivite
CECCAR subliniază că măsurile recente riscă să nu respecte principiul proporționalității, ceea ce ar putea transforma e-facturarea, un instrument teoretic de simplificare, într-o povară suplimentară. IMM-urile sunt deosebit de vulnerabile în fața acestor schimbări din cauza resurselor limitate, necesare pentru a face față cerințelor complexe și costisitoare.
”O abordare precipitată riscă să submineze beneficiile teoretice ale e-facturării, transformând ceea ce ar trebui să fie un instrument de simplificare, într-o povară suplimentară. Întreprinderile mici și mijlocii sunt deosebit de vulnerabile în fața acestor schimbări abrupte, având resurse limitate pentru a face față cerințelor adesea complexe și costisitoare,” a avertizat CECCAR.
În acest context, CECCAR a propus Ministerului Finanțelor patru soluții pentru a atenua impactul acestor măsuri asupra IMM-urilor și profesioniștilor contabili:
Implementarea graduală a noilor cerințe pentru a permite firmelor să se adapteze.Simplificarea procedurilor administrative pentru a reduce povara birocratică.Asigurarea unui suport tehnic și financiar pentru IMM-uri, facilitând conformarea cu noile reguli.Dialog constant între autorități și părțile interesate pentru a ajusta reglementările în funcție de feedback-ul primit.
Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor
În cadrul ședinței de Guvern de azi, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța digitalizării sistemului statului, menționând că aceasta trebuie să simplifice procesele pentru firme și să ajute la combaterea evaziunii fiscale. Ciolacu a subliniat necesitatea consultării cu experții contabili și mediul de afaceri înainte de implementarea oricărei noi reglementări.
”Vreau să fiu cât se poate de clar: digitalizarea sistemului statului nu înseamnă mai multă birocrație și mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie,” a declarat Marcel Ciolacu, însă CECCAR a spus clar că nu se opune digitizării ci modului intempestiv de implementare.
Premierul a solicitat Ministrului Finanțelor să explice în detaliu, după ședința de Guvern, cum au fost corectate actele normative pentru a reflecta realitatea și necesitățile IMM-urilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.