Cu cât poate reduce costurile facturilor o reabilitare termică. ACUE: Cum să prevenim risipa energetică

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
În cadrul evenimentului de încheiere a proiectului intitulat „Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente”, coordonat de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), cu sprijinul Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC) la care au participat reprezentanți ai mediului privat și cel public deopotrivă, s-a discutat, desigur, despre reducerea risipei energetice prin eficientizarea clădirilor.

Parte la proiect și la discuțiile de joi a luat și Ionuț Chețe, inginer specializat pe eficiența energetică pentru clădiri la Universitatea Politehnică Göteborg din Suedia, care a explicat pe larg situația anvelopării blocurilor de locuințe și a clădirilor instituționale din țara noastră, oferind totodată perspectiva experienței sale din mediul academic din străinătate ca un etalon.

”Blocurile în care trăim se renovează de multe ori pe banii proprietarului, de multe ori nu se montează corespunzător polistirenul și nu se asigură atenția necesară la montarea ferestrelor, nu vorbim de bani publici ci banii fiecăruia care sunt investiți greșit.

Aceste clădiri în care locuim pierd aproximativ 35% din toată energia consumată. Trebuie să acordăm puțin mai multă atenție felului în care ne comportăm ca utilizatori și mai multă atenție pentru renovări. Dacă am renovat 8 – 10% din parcul de clădiri este infim, nu putem numi asta eficiență energetică. Clădirile noi îndeplinesc cu totul alt standard, sau cel puțin așa ar trebui. Pe hârtie arată foarte bine ... eu ajut lumea să vadă, cu ajutorul unor echipamente, exact pierderile de căldură și testez clădiri executate anul trecut sau acum doi ani care sunt la nivel de 1960 chiar dacă au izolație și ferestre performante, ăsta este nivelul”, a mai dpus Ionut Chețe.

În acest sens, renovările trebuie realizate cu luare de seamă iar ca acest lucru să fie realizabil, majoritatea țărilor UE au unele obligații prin care supun constructorii care realizează renovările termice unui test de acest fel, afirmă expertul. La noi lucrurile stau cu totul altfe, în schimb.

O renovare medie poate reduce costurile facturilor cu 60%, una aprofundată poate să treacă de acest indice, iar dacă este vorba despre o casă pasivă, putem să economisim chiar 90% din energie, subliniez aici importanța renovării corecte a clădirilor.

Avem peste 249.000 de clădiri publice al căror consum anual declarat este 242 kWh per metru pătrat. În schimb, avem case care au undeva la 15 kWh per metru pătrat, vorbim despre diferențe enorme pentru că nu avem un sistem de monitorizare al căldurii.

Verificarea lucrărilor de renovare este un lucru esențial și din punctul meu de vedere obligatoriu, sper să realizeze și reprezentanții Guvernului pentru că sunt obligatorii în toate țările civilizate din lume, în Europa în cam 80% dintre țări sunt obligatorii aceste verificări. În România sunt la stadiul de dacă vreți și dacă puteți”, a mai spus Ionut Chețe în cadrul conferinței de joi.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel