Clinatec, laboratorul francez care sfidează Neuralink, startup-ul lui Elon Musk

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
"Make the impossible possible" este sloganul laboratoarelor Clinatec, situate în inima Peninsulei Științifice din Grenoble.

Aici, aproximativ 90 de ingineri, fizicieni, biologi, experți în robotică și inteligență artificială și-au stabilit cartierul general încă din 2012, sub coordonarea CEA, a Spitalului Universitar din Grenoble și a Universității din Grenoble.

Misiunea lor? Să folosească noile tehnologii, în special cele digitale, pentru a realiza progrese majore în medicină, cu precădere în tratarea dizabilităților motorii și a bolilor cerebrale. Acest obiectiv amintește de cel al lui Elon Musk, magnatul tehnologiei din California. Cu Neuralink, companie fondată în 2016, miliardarul american promite realizări uimitoare: să facă persoanele paralizate să meargă, să redea vederea celor nevăzători sau să combată boli neurologice precum Parkinson sau Alzheimer.

Cursa implanturilor cerebrale

Pentru a atinge aceste obiective, Neuralink, la fel ca și Clinatec, evită utilizarea medicamentelor. De exemplu, pentru a învinge dizabilitățile motorii, ambele laboratoare au pariat pe interfețele creier-mașină – o formă de telepatie 2.0 bazată pe electroencefalografie. Această tehnologie, care folosește electrozi implantați în creier, interpretează intențiile de mișcare ale pacientului (mers înainte, viraj la stânga etc.) prin analizarea undelor cerebrale. Gândurile sunt apoi convertite în comenzi, executate de un exoschelet, de exemplu.

Cu toate acestea, în ciuda publicității și a resurselor semnificative – Neuralink a strâns 643 de milioane de dolari de la înființare – echipa lui Musk este încă departe de progresele realizate de modestul laborator francez. Echipele din Grenoble s-au descurcat până acum cu doar 30 de milioane de euro, adunate prin fondul Clinatec, creat în 2014.

Reușite mai bune decât Neuralink

Deși Neuralink a reușit anul acesta să implanteze primele dispozitive cerebrale la doi tineri tetraplegici, care au putut astfel să controleze jocuri video prin gândire, aceste realizări nu se compară cu performanțele Clinatec. În 2019, cercetătorii din Grenoble au făcut un tetraplegic să meargă folosind un exoschelet controlat prin gândire. Anul trecut, în colaborare cu alți cercetători de la Școala Politehnică Federală din Lausanne, inginerii lor au reușit să facă un bărbat paralizat de peste 10 ani să meargă din nou, fără a folosi un exoschelet. Acesta poate sta în picioare, să se deplaseze autonom și chiar urcă scările. Secretul constă într-un al doilea implant, plasat pe măduva spinării, care stimulează mușchii.

În ceea ce privește tratarea bolilor cerebrale, Clinatec se menține cu mult înaintea companiei lui Musk, care nu a anunțat niciun progres notabil în acest domeniu. Profesorul Alim-Louis Benabid, cofondator Clinatec, este un pionier al stimulării cerebrale profunde, o tehnică dezvoltată încă din anii ’90 pentru tratarea tremurăturilor cauzate de boala Parkinson. Această tehnică, care implică aplicarea unui curent electric în talamus printr-un electrod implantat în craniu, a ajutat deja aproximativ 300.000 de pacienți.

Un nou tratament

Acum, cercetătorii de la Clinatec pariază pe tratamentul cu lumină. Această tehnică, numită fotobiomodulare, utilizează unde luminoase pentru regenerarea celulelor. Spre deosebire de fototerapia tradițională, care imită lumina soarelui, Clinatec folosește unde specifice, considerate mai revitalizante și mai protectoare pentru celule.

Un dispozitiv laser, implantat pe craniu, transportă lumina printr-o fibră optică direct către celulele afectate. Deși această metodă necesită intervenție neurochirurgicală, cercetătorii explorează și alternative non-invazive pentru prevenirea altor boli.

Un alt proiect vizează crearea unei căști cu LED-uri pentru tratarea altor boli neurodegenerative, precum Alzheimer. Analiza biopotonilor emisi de celulele creierului ar putea oferi informații despre sănătatea acestora și preveni leziunile.

Inteligența artificială

Cercetătorii folosesc inteligența artificială pentru a personaliza tratamentele, optimizând dozele de lumină și analizând starea pacienților. Un proiect recent monitorizează stresul pacienților prin analiza vocii, ceea ce poate ajuta diabeticii să-și gestioneze glicemia fără metode invazive.

Clinatec rămâne un lider inovator în domeniul medicinei avansate, combinând tehnologia și inteligența artificială pentru a redefini posibilitățile terapeutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Carne / FOTO: Freepik
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...


pixel