Cloud guvernamental. Guvernul promite că scăpăm de dosarele cu şină şi de cozile interminabile la ghişee
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
În sedinta de Guvern de luni seară a fost aprobat proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România cu privire la cloudul guvernamental.

Actul normativ reglementează regimul juridic general privind înființarea, administrarea și dezvoltarea, la nivel național, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid - Platforma de Cloud Guvernamental. Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale.

Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, și din resurse și servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Modul de utilizare a Platformei și modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanță a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activități sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum și reguli și obligații în relația dintre furnizorul și utilizatorul de servicii de tip cloud.

În elaborarea OUG s-a avut în vedere protejarea drepturilor și libertăților individuale prin dezvoltarea unor aplicații de jurnalizare și notificare a activității de prelucrare a datelor cetățenilor, practic orice cetățean putând vedea ce instituție, când și în ce scop i-a accesat datele.

Finanțarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigură prin PNRR și de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare, informează Palatul Victoria.

 

Detalii oferite de ministrul Sebastian Burduja

 

"Pe de altă parte, cloudul guvernamental, prin intermediul unei platforme de interoperabilitate, va permite instituțiilor publice să comunice între ele, fără să mai pună cetățenii pe drumuri si fără să mai taie copaci pe vrafuri întregi de dosare cu șină. Asta înseamnă că nu vom mai pierde timpul pe la cozi interminabile, nu ne vom mai căciuli la ghișee, nu vom mai depinde de replicile acide ale unor funcționari plictisiți care ne mai cer o copie după un act pe care statul, de fapt, îl are deja. Deci productivitate, dezvoltare, modernizare a României si, in general, cetățeni mai fericiți.

In plus, sunt câteva reușite in premieră la ale ordonanței de urgență promovate ieri:

1. Parteneriatul public-privat va fi asigurat prin cloudul hibrid: inovarea vine din mediul privat, care va fi activ implicat in acest proiect, prin servicii de tip cloud comercial, aplicații etc., in timp ce statul va gestiona in cloudul propriu alte tipuri de date, pe sisteme performante, cu un grad mare de stabilitate si reziliență. Acest sistem hibrid va permite un mix optim între soluțiile private de ultimă generație si sistemele publice care garantează protecția datelor cetățenilor. De altfel, textul ordonanței in ultima variantă include multiple prevederi privitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.

2. Marketplace: magazin virtual de aplicații pentru instituțiile publice, care vor putea alege cele mai bune soluții pentru nevoile lor. Asa cum o facem cu toții prin intermediul magazinelor de aplicații din telefoanele noastre inteligente.

3. Jurnalizarea accesului si notificări ale cetățenilor: printr-o aplicație dezvoltată de ADR, prevăzută de textul ordonanței, cetățenii vor fi informați cine, când si de ce le accesează datele. Acest “jurnal” nu va putea fi modificat si nici șters fără a lăsa urme, asigurând credibilitatea si transparența sistemului, printr-o soluție de tip blockchain. Am văzut deja cum funcționează asta la frații noștri de peste Prut si știu ca este un sistem perfect fezabil si la noi.

4. Includerea instituțiilor publice de nivel local, nu doar a celor de la centru, in platforma de cloud guvernamental.

5. Definirea explicită a politicii de cloud first, ceea ce înseamnă ca instituțiile statului vor trebui sa prioritizeze soluțiile informative compatibile cu serviciile de tip cloud pentru sistemele noi si pentru acele sisteme care ajung la finalul duratei lor de viață. In mod evident, toate acestea sunt doar un pas.

Transformarea digitală a României nu se încheie odată cu OUG Cloud, dar poate începe si începe cu dreptul. Cu siguranță contractul social între stat si cetățeni poate fi digitalizat si semnat electronic. Sigur Rousseau nu se va supăra", explică ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel