Cloud-ul guvernamental se va extinde cu mai mult de 30 de servicii publice

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bogdan Ivan
Bogdan Ivan
Digitalizarea administrației, prioritate strategică.

Cloud-ul guvernamental al României va oferi cetățenilor acces la peste 30 de servicii publice până la sfârșitul anului 2025, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, în cadrul evenimentului Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, organizat la Palatul Parlamentului.

„Modul în care vrem să construim un Guvern inteligent și o administrație inteligentă depind de această tehnologie. (...) Acesta va fi cel mai semnificativ pas în reconfigurarea modului de funcționare al Guvernului român pentru cetățeni”, a declarat ministrul.

România, în pas cu tehnologiile de vârf

Bogdan Ivan a subliniat că România utilizează una dintre cele mai recente tehnologii la nivel global în dezvoltarea acestui sistem digital, iar succesul acestui proiect ține de colaborarea internațională și interinstituțională.

Nu este un efort realizat de o singură persoană, instituție sau minister. (...) Cel mai important este că ne întâlnim împreună, actori din domenii diferite, și stăm împreună să gândim și să modelăm modul în care țara noastră și tehnologia pot influența viitorul”, a punctat oficialul.

Tehnologia – cheia pentru un viitor productiv

Ministrul a atras atenția asupra oportunităților pe care digitalizarea le oferă economiilor moderne și companiilor inteligente, aflate acum într-o poziție privilegiată de a deveni lideri globali.

„Viitorul poate evolua în două moduri: să așteptăm ce fac alții și să-i urmăm sau să modelăm activ direcția. (...) Dacă vrem să ne reconfigurăm guvernele și să le facem mai flexibile și mai productive, trebuie să folosim tehnologia, iar blockchain-ul este una dintre acestea”, a spus Ivan, încurajând adoptarea tehnologiilor emergente.

Inteligența artificială și blockchain-ul, priorități strategice

Referindu-se la potențialul inteligenței artificiale și al digitalizării, Bogdan Ivan a subliniat rolul acestor instrumente în creșterea productivității economice și adaptarea la noua eră tehnologică.

Sunt convins că doar folosind tehnologia putem prevedea și modela modul în care economiile noastre devin mai productive”, a afirmat ministrul.

Evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest 2025, organizat de ICI București în perioada 8–11 aprilie, reunește peste 200 de speakeri din peste 30 de țări. Summitul include cinci conferințe importante, printre care Forumul pentru Protecția Infrastructurilor Critice, Conferința Internațională de Diplomație Cibernetică și primul Forum de Inteligență Blockchain.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel