"Referitor la unele materiale de presă privind declaraţiile companiei ucrainene Energoatom, referitoare la sistemul de monitorizare a radiaţiilor şi serviciul de stingere a incendiilor forestiere din zona centralei de la Cernobil, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări: Nefuncţionarea sistemului automat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere aferentă centralei de la Cernobil nu reprezintă un motiv de creştere a radioactivităţii mediului. Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale. În prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobil şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean", se menţionează în comunicat.
CNCAN subliniază că, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.
Cernobîl și centralele nucleare din Ucraina necesită măsuri ale AIEA
Ucraina a informat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că aproximativ jumătate din personalul de la centrala nucleară de la Chornobîl a putut, în sfârșit, să se rotească și să se întoarcă la casele lor după ce a lucrat în situl controlat de Rusia timp de aproape patru săptămâni, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi.
Autoritatea națională de reglementare din Ucraina a confirmat că rotația personalului de la fața locului a început de dimineață și că cei care au plecat au fost deja înlocuiți de alți angajați ucraineni.
Directorul general Grossi, care și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la bunăstarea personalului ucrainean de la locul accidentului din 1986, a salutat vestea privind rotația parțială a personalului. Acesta a declarat că aceștia și-au îndeplinit sarcinile importante de lucru în condiții extrem de stresante și obositoare, în prezența unor forțe militare străine și fără o odihnă adecvată.
Situația dificilă a personalului de la centrala nucleară de la Chornobîl din ultimele săptămâni a pus în pericol unul dintre cei șapte piloni indispensabili ai securității nucleare pe care acesta i-a prezentat la începutul acestei luni, care prevede că "personalul de exploatare trebuie să fie capabil să își îndeplinească sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără a fi supus unor presiuni nejustificate".
Forțele rusești au preluat controlul centralei nucleare de la Chornobîl la 24 februarie, dar personalul ucrainean a continuat să gestioneze operațiunile zilnice de la acest sit, unde se află instalațiile de gestionare a deșeurilor radioactive. Înainte de rotația de astăzi, aceeași tură de lucru se afla la fața locului încă din ziua anterioară intrării forțelor rusești în zonă. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...