Investiție de sute de milioane la Transelectrica. Ce va schimba aceasta

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Stație de transformare / Foto: Arhivă
Stație de transformare / Foto: Arhivă
Realizarea obiectivului de investiții LEA 400 kV Gutinaș-Smârdan a debutat săptâmâna aceasta prin ședința de începere a activităților de execuție. Alături de echipa de proiect a C.N.T.E.E. Transelectrica SA și a antreprenorului reprezentat de asocierea Electromontaj SA (lider de asociere) și ELM Electromontaj Cluj SA, au participat reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, din cadrul AM-POIM și ai Direcției Regionale Infrastructură Galați. 

Obiectivul principal al proiectului LEA 400 kV d.c. Gutinaș - Smârdan constă în creșterea capacității Sistemului Energetic Național pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile în zona Dobrogea și transportul acesteia către centrele de consum din restul țării, având ca efect creșterea semnificativă a securității furnizării energiei electrice în regiune.

Proiectul este inclus în Planul Național de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2020-2029 și în programul de investiții al Companiei. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 248 de milioane de lei, iar proiectul va fi finalizat în termen de 24 de luni. 

Noua linie Gutinaș – Smârdan va avea o lungime de 140 de km și va străbate 26 de unități administrativ teritoriale din județele Bacău, Vrancea și Galați. 

Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaș - Smârdan contribuie la dezvoltarea rețelei electrice de transport (RET) în zona de nord-est a țării, precum și la întregirea Inelului de 400 kV al României. Obiectivul este inclus pe lista proiectelor de interes comun la nivel european și va asigura consolidarea Coridorului de transport al energiei electrice de-a lungul țărmului Mării Negre (Ucraina – România – Bulgaria), făcând parte și din Coridorul prioritar european “Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est”, pentru finalizarea pieței interne europene de energie și pentru integrarea producției provenite din surse regenerabile. 

Rețeaua națională de transport al energiei electrice necesită investiții importante pentru a asigura modernizarea și flexibilizarea acesteia în contextul tranziției energetice. Transelectrica, în calitate de operator național de transport și de sistem (OTS), își concentrează eforturile pentru susținerea și realizarea proiectelor strategice de infrastructură energetică și pentru accesarea fondurilor necesare finanțării acestor investiții. Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaș-Smârdan se află pe lista celor 20 de proiecte strategice pe care CNTEE Transelectrica SA le va gestiona cu prioritate în perioada următoare. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

freepik.com
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică

pixel