Coasigurat. Pe cine poți lua în întreținere și cum
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Salariații pot lua în întreținere membrii ai familiei
Salariații pot lua în întreținere membrii ai familiei
Salariații pot avea în întreținere persoane care beneficiază astfel de asigurări sociale.

Persoanele din familie pe care un salariat le poatea avea în întreținere sunt soțu sau soția și părinții.

O condiție pentru care o persoană poate fi coasigurată este ca aceasta să nu aibă niciun venit.

Documente necesare

Conform art. 11 lit. e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, din 29.11.2018 aprobate prin OCNAS 1549/2018 documentele necesare sunt:
 
- act de identitate valabil la dată solicitării original și în copie,

- documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoană asigurată,

- declarație pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că nu realizează venituri proprii,

- declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate (în speță prezentată această persoană este salariatul) prin care această declara că are în întreținere persoană respectivă.
 
Cine pot fi persoanele aflate în întreținere
 
În ceea ce primește persoana aflată în întreținere, conform art. 77 alin. (3) din Codul fiscal, aceasta  poate fi soția / soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului / soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 510 lei lunar, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) și x) și/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pensionare anticipată 2022. Documente necesare și pașii de urmat

Deducerea personală

Deducerea personală se acordă de angajatori tuturor salariaților numai la locul unde aceștia au funcția de bază, contractul individual de muncă putând fi cu normă întreagă sau cu timp parțial ori cu durata determinată sau nedeterminată. Funcția de baza poate fi declarată și la contractul cu timp parțial în cazul salariaților pensionați gradul III.
 
Obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcția de baza.
 
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declarație pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informații:
 
- datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal);

- datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreținere (numele și prenumele, codul numeric personal).
 
Declarația pe propria răspundere a persoanei aflate în întreținere, cu excepția copilului minor, trebuie să cuprindă următoarele informații:
 
- datele de identificare a persoanei aflate în întreținere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;

- datele de identificare a contribuabilului care beneficiază de deducerea personală corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;

- acordul persoanei întreținute că intretinatorul să o preia în întreținere;

- nivelul și natură venitului persoanei aflate în întreținere, inclusiv mențiunea privind suprafețele de teren agricol și silvic deținute, precum și declarația cu privire la desfășurarea de activități agricole, silvicultură și/sau piscicultură;

- angajarea persoanei aflate în întreținere de a comunica persoanei care contribuie la întreținerea să orice modificări în situația venitului realizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel