Guvernul a pregătit două proiecte de ordonanţă de urgenţă, unul privind programul flexibil de muncă şi celălalt de sprijin pentru muncitorii zilieri şi sezonieri.
"În mod evident, având în vedere pulsul pieţei, piaţa muncii, semnalele de la antreprenori, resimţim nevoia de a pregăti un nou set de măsuri de sprijin. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale este pregătit să vină în discuţia cu dumneavoastră pe două proiecte de ordonanţă, conturate în baza discuţiilor avute, în baza experienţei altor ţări cu care ne-am consultat şi, bineînţeles, în acord cu ceea ce poate programul SURE să acopere", a declarat Violeta Alexandru, joi, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, organizată în sistem de videoconferinţă.
Modificările propuse
”Având în vedere apariția unor situații cu caracter imprevizibil și excepționale care determina stabilirea de reguli specifice pentru anumite domenii de activitate privind asigurarea continuității activității în condiții de securitate și sănătate în muncă, astfel încât activitatea să fie menținută la un flux continuu și operată sub anumiți parametri de eficientă economică.
Având în vedere instituirea stării de urgență, a stării de alertă sau a altei situații excepționale care produc efecte negative asupra raporturilor de muncă, se impune necesitatea reglementării unor măsuri pentru protejarea și sprijinirea atât a angajatorilor cât și asigurarea unui nivel de protecție adecvată angajaților.
Luând în considerare experiență țărilor care au avut impact pozitiv în flexibilizarea raporturilor de muncă și care au vizat acțiuni în planul sănătății publice, concomitent cu reducerea, respectiv limitarea activităților socio-economice,
Aceste elemente vizează un interes public și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată și impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență, precum și reglementarea unor măsuri privind relațiile de muncă, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,
Guvernul României adopta prezența ordonanță de urgență.
Art. I - Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După articolul 118 se introduce un nou articol, art. 118^1, cu următorul cuprins:
"Art. 118^1 - (1) Pe perioada stării de urgență, a stării de alertă sau a altei situații excepționale stabilite în condițiile legii, precum și pentru o perioada de până la 6 luni de la încetarea acestora, în cazul reducerii temporare a activității că urmare a efectelor produse de existența uneia dintre aceste situații excepționale, angajatorul are posibilitatea reducerii unilaterale a timpului de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și reducerea corespunzătoare a salariului.
Citește: Violeta Alexandru: Propunerea noastră este să completăm Codul Muncii
(2) Decizia de modificare a timpului de muncă, a modului de repartizare a acestuia pe zile și a salariului se comunica salariatului cu cel puțîn trei zile lucrătoare anterioare producerii modificării și se transmite în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară producerii acesteia.
(3) Angajatorul are obligația de informare și consultare a sindicatului reprezentativ sau, după caz, reprezentanții salariaților, cu privire la intenția de reducere unilaterală a timpului de muncă în condițiile prevăzute la alin.(1), anterior comunicării deciziei salariatului.
(4) Pe durata reducerii unilaterale a timpului de muncă în condițiile alin. (1) salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de baza brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de baza brut aferent orelor de muncă efectiv prestate că urmare a reducerii timpului de muncă.
(5) Angajatorul va dispune măsură prevăzută la alin. (1) pentru o perioada de cel puțin 5 zile lucrătoare, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade succesive având cel puțin aceeași durata dacă cauzele care au determinat luarea acestei măsuri se mențin.
(6) Indemnizația prevăzută la alin. (4) este suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj în condițiile, termenele și procedura de decontare stabilite prin hotărâre a Guvernului și după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plata aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
(7) Termenul de aprobare a Hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (6) este de 60 de zile de la dată intrării în vigoare a prezentului act normativ.
(8) Indemnizația prevăzută la alin. (4) este venit asimilat salariului și supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, în condițiile legii.
(9) Pe perioada de aplicabilitate a măsurii prevăzute la alin. (1) este interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activități similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus.
(10) Pe perioada de aplicabilitate a măsurii prevăzute la alin. (1) salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă prevăzut în contractul individual de muncă anterior reducerii unilaterale a timpului de muncă potrivit alin (1)."
2. După articolul 15^1 litera d) se introduce o nouă litera, lit. e), cu următorul cuprins:
"e) primirea la muncă a unui salariat în afară programului de lucru stabilit în conformitate cu art. 118^1."
3. La articolul 260 alineatul (1), după litera e^3 se introduce o nouă litera, lit. e^4, cu următorul cuprins:
"e^4) primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în afară programului de lucru stabilit în conformitate cu art. 118^1, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei."
4. Prezența ordonanță de urgență intră în vigoare la dată publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepția punctului 3 care intră în vigoare la 30 de zile de la dată publicării.
5. Dispozițiile prezenței Ordonanțe de urgență referitoare la plata indemnizației se vor aplică numai după aprobarea condițiilor, termenelor și procedurii de decontare a indemnizației stabilite prin hotărârea Guvernului prevăzută la art. 118^1 alin.(6).”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...