Cele două modificări vizează programul de lucru al angajaților și apariția unui nou tip de concediu.
Prima modificare privind programul de lucru este vizată de Directiva europeană 1.158/2019 care trebuie transpusă în România până pe 2 august 2022.
Program de lucru flexibil
În primul rând, este vorba despre programul de lucru flexibil care până acum era opțional însă începând cu luna august a acestui an acest lucru va deveni obligatoriu pentru angajatori astfel că aceștia vor trebui să ofere această posibilitate în mod obligatoriu. Astfel, angajații vor putea solicita trecerea la un program de lucru flexibil pentru a avea grijă de un copil ori de o persoană bolnavă.
Un nou tip de concediu
Directiva mai aduce o schimbare și anume introducerea unui nou tip de concediu. Este vorba despre concediul de cinci zile de îngrijitor. Acesta poate fi solicitat de angajații care au grijă de o rudă grav bolnavă care trăiește în aceeași locuință cu aceștia.
A doua directivă
Cea de a doua directivă care are termen de implementare 1 august 2022 vizează obligație pentru angajatori de a furniza în scris mai multe informații decât în prezent despre raporturile de muncă.
Angajații din România vor avea curând prima minivacanță a anului
De pildă în cazul în care programul este unul previzibil în contractul de muncă se va indica durata zilei de muncă standard sau a săptămânii de muncă standard a salariatului și orice prevederi privind orele suplimentare și remunerația aferentă acestora și, dacă este cazul, modalitățile privind munca în schimburi, scrie Avocatnet. În cazul în care programul este unul imprevizibil, se vor indica principiul conform căruia programul de lucru este variabil, numărul de ore garantate în plată și remunerația pentru munca prestată în plus față de orele garantate, orele și zilele de referință în care lucrătorului i se poate cere să lucreze, perioada minimă de înștiințare prealabilă la care are dreptul lucrătorul înainte de începerea unei sarcini de serviciu.
Perioada de probă va fi extinsă până la maximum șase luni față de patru cât este la ora actuală iar în unele cazuri acesasta va putea fi extinsă și mai mult.
Pentru acele locuri de muncă în care programul este unul imprevizibil, angajatorii vor avea reguli speciale, respectiv să îndeplinească anumite condiții
Pe deasupra, vor exista reguli speciale pentru angajatorii care au un model imprevizibil de organizare a muncii. Adică salariaților li se va putea cere să lucreze dacă sunt îndeplinite (cumulativ) aceste două condiții:
munca este prestată în cadrul unor ore și zile de referință prestabilite;
lucrătorul este informat de angajatorul său în privința unei sarcini de serviciu cu respectarea unei perioade rezonabile de înștiințare prealabilă.
Directivele care vor fi puse în practică sunt Directiva europeană 1.158/2019 și Directiva europeană 1.152/2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...