Codul rutier, modificat. Scutire la purtarea centurii de siguranță
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Există excepții la purtarea centurii de siguranță
Există excepții la purtarea centurii de siguranță
Codul rutier stabilește că toate persoanele aflate într-un vehicul ce se deplasaază pe drumurile publice trebuie să poarte centura de siguranță.

Cu toate acestea există unele excepții de la această regulă.

Astfel, tot în Codul rutier, sunt prevăzute și situații în care unele persoane sunt scutite de la purtarea centurii de siguranță. Excepțiile sunt stabilite de regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006. Documentul prevede că se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță:

- șoferii atunci când execută manevre de mers înapoi sau care staționează;

- persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;

- femeile în stare vizibilă de graviditate;

- șoferii care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Totodată Ministerul Sănătății prin ordinul 1.246/2007 are prevăzută o lista a bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță.

Așadar documentul oficial prevede  lista bolilor pentru care se exceptează purtarea centurii de siguranță în cazul vehiculelor de maximum 3,5 tone:

  • Sindromul hemoragipar;

  • Sindroame tumoral abdominal (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);

  • Leucemie acută şi cronică;

  • Mielom multiplu;

  • Limfom malign;

  • Ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;

  • Status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice timp de trei luni postoperator;

  • By-pass extraanatomic axilo-femural;

  • Pace-maker cardiac recent montat;

  • Afecţiuni acute ale sânului;

  • Obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

Certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se eliberează într-un exemplar, la cerere, de către medicii din orice unitate sanitară în evidenţa căreia se află persoana care-l solicită.

Ordinul 1.246/2007 mai prevede și faptul că medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este răspunzător pentru consecinţele neutilizării centurii de siguranţă.

Amenzile stabilite de Codul rutier pentru nerespectarea obligației de a purta, în timpul circulației pe drumurile publice, centura de siguranță se încadrează în clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), ceea ce înseamnă că sunt cuprinse între 290 și 435 de lei. Suplimentar, în aceste cazuri se aplică și două puncte de penalizare.

Citește și: Codul rutier se modifică din nou. Se îmblânzesc unele sancțiuni

După ce părea că autoritățile s-au decis să pună capăt agresivității șoferilor prin aplicarea de sancțiuni dure, acum aceștia revin asupra acestui tip de sancțiuni.

Astfel, un proiect de lege care urmează să fie adoptat de Parlament, prevede că va dispărea o acțiune ce acum e încadrată la comportament agresiv, perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul se va putea reduce mai mult decât în prezent în urma unui examen iar în cazul mai multor abateri ce duc la suspendarea permisului de conducere, perioadele de suspendare se vor putea suprapune din nou, adică nu se vor acumula.

La începutul anului, Guvernul a emis o ordonanță (1/2022) prin care înăsprea mai multe sancțiuni și introducea totodată unele noi.

Acum, proiectul de lege pentru aprobarea OG 1/2022, se propune modificarea sau chiar eliminarea unora dintre măsurile apărute în iarnă despre care inițiatorii spun că sunt mult prea dure.

De pildă, din lista de acțiuni considerate a fi agresiuni în trafic și care erau pedepsite, una dintre acestea este eliminată.

Este vorba despre deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, de pe un rând pe altul alternând benzile pentru a efectua depășiri. Această acțiune nu va mai fi considerată una agresivă.

Însă, pe de altă parte, suspendarea permisului auto se va prelungi cu încă 30 de zile atunci când șoferul încalcă anumite reguli de circulație într-un termen mai scurt, respectiv de doar trei luni, față de șase luni, așa cum stabilește Codul rutier acum.

Noua inițiativă legislativă mai stipulează că la cerere, șoferul care are permisul suspendat va putea beneficia, cu condiția să treacă de un examen teoretic și să nu fie începător, de reducerea perioadei de suspendare la o treime, adică i se anulează două treimi din perioada de suspendare. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel