Codul rutier. O nouă modificare importantă a Legii

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Se are în vedere o nouă modificare a legii / Foto: Freepik
Se are în vedere o nouă modificare a legii / Foto: Freepik
Codul rutier va suferi câteva noi modificări, conform informațiilor furnizate de Ministerul de Interne.

Modificările vizează reglementări privind condițiile în care se poate face testarea pe drumurile publice a mașinilor autonome, adică a celor prevăzute cu sistem de conducere automatizată. 

Proiectul dorește definirea conceptului de sistem de conducere automatizată. Mai exact, pe viitor, Codul rutier va stabili că sistemul de conducere automatizată reprezintă “funcția unui autovehicul prin care se realizează în timp real mișcările laterale și longitudinale ale acestuia, monitorizarea drumului, răspunsul la evenimentele din traficul rutier, precum și planificarea și semnalizarea manevrelor”.

O altă modificare vizează stabilirea cadrului legat necesar autorizării pentru probe a autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată, în scopul testării lor pe anumite trasee stabilite în prealabil de către poliția rutieră.

Astfel, pentru testarea mașinilor prevăzute cu sistem de conducere automatizată pe drumurile publice, autorizația și numerele de probă se vor elibera firmelor care doresc  introducerea pe piața românească a acestor mașini, în baza prezentării unei dovezi eliberate de Registrul Auto Român cu privire la îndeplinirea cerințelor tehnice de funcționare a sistemelor de conducere automatizate. Cerințele tehnice ale mașinilor cu conducere automatizată vor fi stabilite, prin ordin, de Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Atenţie unde parcaţi! Acţiune de amploare a poliţiei, în Bucureşti

Următorul pas este acela că firmele care obțin autorizarea vor trebui să solicite poliției rutiere să stabilească atât trasee, cât și intervale orare în care să poată face testarea mașinilor prevăzute cu sistem de conducere automatizată.

Mașinile cu conducere automatizată ce vor fi supuse testării vor trebui să aibă o persoană desemnată pentru supraveghere. În cazul în care o mașină autonomă va încălca regulile de circulație în timpul testării, răspunzătoare pentru asta va fi compania deținătoare a autorizației de testare, scrie Avocatnet. Excepție de la această regulă se va face doar în cazul în care controlul mașinii fusese preluat de către persoana care asigura supravegherea.

În cazul producerii unui accident, firma ce deține autorizația de testare a mașinii va fi obligată, la solicitarea poliției rutiere, “să comunice acesteia datele înregistrate de dispozitivul tehnic instalat la bordul autovehiculului prevăzut cu sistem de conducere automatizată, pe timpul testării acestuia pe drumul public, cu privire la condițiile operaționale ale sistemului, starea operațională a sistemului, precum și starea conducătorului”, după cum apare în proiect.

Deocamdată toate aceste măsuri sunt în stadiu de propunere care a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul de Interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel