Colectarea deseurilor de echipamente electrice și electronice. Infrastructura rămâne o problemă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Deșeuri electronice
Deșeuri electronice
ARCwaste Collection atinge ținta de colectare a deșeurilor electronice în 2023, dar infrastructura de colectare rămâne o provocare.

ARCwaste Collection, o organizație dedicată colectării și tratării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), a anunțat că în 2023 a colectat și tratat peste 10.000 de tone de DEEE, atingându-și ținta prevăzută de legislație. Cu toate acestea, compania atrage atenția asupra dificultăților în procesul de colectare, din cauza lipsei unei infrastructuri municipale adecvate.

Cătălin Gurău, director general al ARCwaste Collection, a declarat că, deși au reușit să îndeplinească obiectivele de colectare pentru al doilea an consecutiv, procesul rămâne dificil din cauza lipsei infrastructurii municipale de colectare. Pentru a îmbunătăți eficiența și rentabilitatea operațională, compania intenționează să dezvolte relații pe termen mediu și lung cu operatorii de colectare și tratare, încurajându-i să implementeze standardele europene specifice.

ARCwaste Collection a preluat responsabilitatea a doi producători majori de DEEE - Arctic și Token Payment Services SRL, și colaborează cu 10 operatori de colectare și tratare din România. Pentru anul 2024, compania își propune o creștere semnificativă a cantității colectate de DEEE și consolidarea relațiilor cu partenerii.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor înregistrate, infrastructura de colectare municipală rămâne o problemă majoră. În alte state europene, infrastructura municipală funcționează eficient și asigură o colectare semnificativă a DEEE-urilor, spre deosebire de situația din România, unde aceasta asigură sub 5% din cantitatea totală de DEEE-uri destinate tratării și reciclării.

ARCwaste Collection evidențiază că principalul neajuns în România este legat de colectare, în timp ce în alte țări se pun accent pe îmbunătățirea proceselor de tratare și reciclare. Compania avertizează că această situație duce la costuri mai mari pentru colectarea DEEE în România, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană.

În ciuda acestor provocări, s-au observat eforturi pentru reducerea presiunii speculative asupra tarifelor de colectare și implementarea unor măsuri pentru creșterea eficienței colectării. Pe termen mediu și lung, se preconizează dezvoltarea infrastructurii municipale de colectare și implementarea unor sisteme de trasabilitate pentru deșeurile electronice, în conformitate cu standardele europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel