Comisia Europeană a transmis marţi că este dispusă să negocieze sporirea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, aşa cum a sugerat preşedintele american Donald Trump pentru ca acesta să accepte reducerea taxelor vamale pe care le-a anunţat săptămâna trecută, precizând însă că nu Bruxellesul discută şi semnează contractele, ci companiile interesate, deşi politica energetică a UE este influenţată de executivului comunitar, relatează agenţia EFE.
"Jumătate din gazul nostru natural lichefiat (GNL) vine deja din SUA şi suntem dispuşi să achiziţionăm mai mult, să colaborăm cu administraţia Donald Trump, suntem dispuşi să negociem cu SUA", a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru sectorul energetic, Anna-Kaisa Itkonen.
Totuşi, ea a subliniat că executivul executivul comunitar "ca atare nu este un jucător pe piaţă", la o zi după ce Trump a respins oferta europeană de taxe vamale reciproce zero pentru produsele industriale şi a semnalat că ar putea accepta o diminuare a taxelor vamale de 20% (25% pentru autovehicule, oţel şi aluminiu) pe care le-a decis săptămâna trecută contra Uniunii Europene numai dacă aceasta va cumpăra din SUA produse energetice în valoare de 350 de miliarde de dolari, sumă ce reprezintă deficitul comercial al SUA în comerţul cu UE.
"Nu am negociem niciunul dintre aceste contracte. Ceea ce putem face în mod concret este să revizuim procedurile de certificare pentru infrastructura de GNL şi să analizăm opţiunile de agregare a cererii', a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvânt.
Uniunea Europeană şi-a stabilit un obiectiv - neobligatoriu pentru statele membre - de a elimina complet importurile de gaze naturale ruseşti până în anul 2027, în contextul deteriorării relaţiilor cu Rusia după invazia în Ucraina. Însă unele state membre nu au reuşit să-şi diversifice substanţial importurile energetice. Mai mult, importurile de gaze ruseşti în UE au crescut anul trecut, după ce scăzuseră în 2023.
În urma invaziei ruse în Ucraina şi a sabotării conductelor Nord Stream, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Aduse cu nave transportatoare de gaz, aceste gaze sunt însă mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente.
Or, blocul comunitar are nevoie de energie la preţuri reduse pentru a-şi menţine industriile competitive în concurenţa cu rivalii din China şi SUA, unde costurile energiei sunt de câteva ori mai mici.
Anul trecut, 16,1% din petrolul consumat în UE a fost achiziţionat din SUA. De asemenea, 45,3% din GNL-ul importat anul trecut de UE provine din SUA. Alţi furnizori importanţi de GNL pentru ţările UE mai sunt Rusia (17,5%) şi Norvegia (13,5%), aceasta din urmă fiind de asemenea furnizorul a 45,6% din gazul natural importat de UE prin conducte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Economia americană dă semne de...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Doar 31 de angajați din 250 au...
De la începutul lunii aprilie,...
Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...
În fața amenințării crescânde...
Parlamentul României urmează să...
Una dintre companiile care...
Senatul dezbate la Comisia de...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Semne promițătoare de viață...
Peste 14.000 de proiecte de...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Guvernul prelungește cu cinci...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...
Analistul Adrian Negrescu trage...
Într-o lume în care...
Acțiunile producătorilor...
O nouă scădere impresionantă a...
Este o listă întreagă de...
O încercare de a evita noile...
Președintele american Donald...