Comisia Europeană, precizări despre tranşa a doua din PNRR

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană
Comisia Europeană
Comisia Europeană încă evaluează a doua cerere de plată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar dialogul cu autorităţile române continuă, au anunţat, miercuri, reprezentanţii CE.

"Comisia Europeană evaluează încă cea de-a doua cerere de plată. Precizăm că o decizie finală din partea Comisiei Europene privind tranşa II încă nu a fost emisă. Dialogul constructiv dintre autorităţile române şi Comisia Europeană pe cea de-a doua cerere de plată continuă", se subliniază într-o precizare transmisă de CE.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat marţi că România a finalizat o nouă etapă a dialogului cu Comisia Europeană privind plata celei de-a doua tranşe de plată din PNRR, în valoare totală netă de 2,81 miliarde euro, care vizează 51 de jaloane şi ţinte.

"Dialogul pentru clarificarea condiţiilor necesare pentru considerarea ca fiind îndeplinite în întregime jaloanele 129 şi 133, în raport cu constatările Autorităţi de Audit, vizează valoarea de 143 de milioane de euro, aferentă celor două jaloane", se spune în comunicat.

În conformitate cu prevederile Regulamentului european 241/2021, plata aferentă celei de-a doua tranşe poate fi efectuată pentru valoarea de 2,67 miliarde euro, urmând ca diferenţa de 143 de milioane euro să fie efectuată după finalizarea procedurii de clarificare a termenilor de îndeplinire a condiţiilor specifice jaloanelor 129 şi 133, într-un interval de maxim 6 luni. În acest sens, România a elaborat deja un plan de acţiuni, care include următoarele etape: pentru Jalonul 129 - semnarea contractelor pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare noi de cel puţin 100 MW (responsabil Ministerul Energiei) şi pentru Jalonul 133 - semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz şi încălzire centralizată (responsabil Ministerul Energiei).

În ceea ce priveşte Jalonul 129, etapele sunt: Obţinerea scrisorilor de confort angajante din partea tuturor beneficiarilor cu care s-au semnat contracte de finanţare; Realocarea din PNRR sau alocarea de la bugetul de stat a bugetului necesar încheierii contractelor de finanţare cu cei 2 potenţiali beneficiari care nu s-au mai încadrat în bugetul apelului de producţie de hidrogen verde; Încheierea contractelor de finanţare (cu existenţa scrisorilor de confort angajante) şi cu cei 2 potenţiali beneficiari care nu s-au mai încadrat în bugetul apelului de producţie de hidrogen verde; Derularea auditului de follow up din partea Autorităţii de audit şi rezolvarea oricăror constatări noi sau restante de către Ministerul Energiei; Transmiterea de către MIPE la Comisia Europeană a informaţiilor şi datelor referitoare la îndeplinirea observaţiilor COM.

Pentru Jalonul 133, etapele sunt: Obţinerea scrisorilor de confort angajante din partea tuturor beneficiarilor cu care s-au semnat contracte de finanţare; Confirmarea existenţei unui teren lipsit de sarcini pentru realizarea proiectului CHP din contractul de finanţare încheiat între Ministerul Energiei şi Primăria Constanţa; Încheierea contractului de finanţare (cu respectarea întocmai a prevederilor Ghidului solicitantului) cu Primăria Municipiului Craiova; Derularea auditului de follow up din partea Autorităţii de audit şi rezolvarea oricăror constatări noi sau restante de Ministerul Energiei; Transmiterea de către MIPE la Comisia Europeană a informaţiilor şi datelor referitoare la îndeplinirea observaţiilor COM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel