Comisia Europeană exclude plafonarea prețurilor la gazele naturale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Argumentul oferit a fost foarte clar
Argumentul oferit a fost foarte clar
O informație anunțată de două surse diplomatice. 

Comisia Europeană a informat statele membre că nu va fi posibilă o plafonare a prețului gazelor naturale, cu garantarea, în același timp, a unei aprovizionări pe termen lung a Uniunii, au declarat marți două surse diplomatice pentru Reuters.

"Comisia a indicat că este imposibil să se stabilească un plafon care să țină cont de aceste criterii", a precizat unul dintre interlocutorii agenției menționate. 

După luni întregi de dezacord cu privire la modul în care se poate reacționa la creșterea prețurilor la energie, liderii UE au cerut Comisiei, în cadrul summitului din 20-21 octombrie, să prezinte propuneri de plafonare temporară a prețului gazului utilizat pentru producerea de energie electrică.

În absența unui plafon, executivul UE a propus luni, în cadrul unui seminar, instituirea unui "mecanism de corecție a pieței" care, potrivit surselor, ar contribui la controlul creșterii prețurilor. Cei 27 de state membre ale UE urmează să dezbată vineri această problemă, au adăugat respectivele surse. 

Citește și Virgil Popescu: Populaţia şi economia nu vor avea de suferit în această iarnă

România a depăşit pragul de 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce reprezintă un record absolut, a scris luni, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, luni, 7 noiembrie, sunt în depozite 3.000,7 milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă 97,75% din capacitatea totală. "Da, repet: NU vom avea probleme cu gazele în această iarnă. Populaţia şi economia nu vor avea de suferit", a susţinut Popescu.

Duminică, reprezentanţii Transgaz au transmis, pentru Agerpres, că România va avea luni dimineaţă un volum de 3 miliarde metri cubi gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite. Citește mai departe AICI

Citește și Compensare combustibil. S-a modificat termenul limită pentru depunerea cererilor

Potrivit documentului, pentru alimentările efectuate în trimestrul IV, respectiv în perioada 1 octombrie- 15 noiembrie 2022, cererea de compensare a creşterii preţului la combustibil se depune în intervalul 15-30 noiembrie 2022 – nu până la 1 decembrie, așa cum era prevăzut inițial.

De amintit că ajutorul de stat se acordă pentru combustibilul utilizat pentru următoarele situații: 

1. Transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone;

2. Transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depăşeşte 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone; Citește mai departe AICI

Citește și Energie electrică. Oficial E.ON: Nu putem spune clienților care va fi prețul

Directorul general al E.ON România, Volker Raffel, a vorbit, la o conferință pe tema energiei, despre prețuri, credit și pierderi.

Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia, a declarat, joi, Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

"Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând", a susţinut Raffel. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...


pixel