Comisia Europeană sare în apărarea Consiliului Concurenței

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Margrethe Verstager, comisarul european pentru Concurență
Margrethe Verstager, comisarul european pentru Concurență
Consiliul Concurenţei s-a consultat cu Comisia Europeană înainte de a finaliza investigaţia privind un posibil cartel între bănci pentru manipularea ROBOR, însă nu au existat dovezi care să indice o încălcare a legii, se arată într-o scrisoare a comisarului european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, transmisă către mai mulţi europarlamentari români, transmite Agerpres citând surse parlamentare.

Margrethe Verstager a ţinut să sublinieze că investigaţiile Comisiei Europene pe tema EURIBOR nu au vizat credite sau ipoteci deţinute de consumatori, ci s-a referit la intenţiile de a manipula indicele cu potenţiale efecte asupra pieţelor de derivative din UE, fără a exista indicii că împrumuturile pe termen lung sau ipotecile ar fi fost afectate de comportamentul anticoncurenţial al băncilor implicate. "În primul rând, documentele pe care mi le-aţi ataşat în scrisoarea dumneavoastră sunt vechi de peste zece ani, datând din perioada vârfului crizei financiare, iar la prima vedere nu par a oferi suficiente dovezi ale unui infringement, pentru a justifica o investigaţie", a arătat oficialul european.

În al doilea rând, precizează ea, având în vedere perioada lungă de timp care a trecut de atunci, Comisia nu mai poate să aplice amenzi. "În ultimul rând, şi probabil cel mai important, înţeleg că Consiliul Concurenţei deja a derulat o investigaţie asupra acestui aspect, care a fost închisă în 2013. De asemenea, înţeleg că, la acea vreme, Consiliul Concurenţei a consultat DG Competition cu privire la modul în care a fost finalizat investigaţia. Subliniem că aceasta a fost opţiunea Consiliului Concurenţei, care nu avea nicio obligaţie de a proceda în acest fel", a conchis Vestager.

Citește și: Daniel Zamfir face dezvăluiri incendiare legate de ROBOR

Pe 4 aprilie, prezentă în România la o conferinţă, Margrethe Vestager arăta că există îngrijorări privind faptul că ancheta parlamentară cu privire la activitatea Consiliului Concurenţei ar putea afecta independenţa instituţiei, principiu fundamental al unei noi directive în domeniu. "Monitorizăm ceea ce se întâmplă în ceea ce priveşte independenţa instituţiei de concurenţă în România şi avem îngrijorări cu privire la ancheta parlamentară referitoare la activitatea Consiliului Concurenţei, care se pare că pune sub semnul întrebării unele dintre aceste principii fundamentale (ale directivei - n.r.)", a precizat Vestager.

În februarie, Parlamentul a înfiinţat o comisie de anchetă privind o investigaţie derulată de Consiliul Concurenţei în perioada 2008-2013 pe tema ROBOR. Senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele comisiei de anchetă, susţine că, în 2008, băncile s-au înţeles între ele pentru a stabili cotaţii ROBOR ridicate, iar Consiliul Concurenţei a acoperit acest fapt. Audiat în comisia de anchetă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a găsit dovezi din care să reiasă că băncile s-au înţeles între ele pentru a creşte nivelul indicelui ROBOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dumitru Chisăliță
Bogdan Hossu
Hacker / Foto: Freepik
Incendiu în Los Angeles / Captură video
Sediul BRD din Piața Victoriei
Românii vor avea încă o zi liberă

O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025

Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...

Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Exploatare de litiu
Bani
Kratos / FOTO: Pagina oficială a companiei

BNR: Cu cât se vând, astăzi, euro, dolarul şi aurul

Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.

Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Platforma marina / Foto: Freepik
Baraj hidroenergetic
Muncitor pe șantier / Foto: Freepik

Dinamica sectorului construcţiilor. Cifre oficiale de la INS

În perioada 1.I – 30.XI.2024 s-au eliberat 33156...

Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy
Robot / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
foto:presidency.ro
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
PLG / FOTO: Captură ecran
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Grup de polițiști
foto: pexels.com

pixel