Comisia Europeană vrea altfel de electrocasnice. A stabilit reguli
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Frigiderele, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi televizoarele vândute în UE
Frigiderele, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi televizoarele vândute în UE
Comisia Europeană a adoptat marţi noi măsuri destinate prelungirii duratei de viaţă a mai multor aparate electrocasnice şi pentru a le face să consume mai puţină energie electrică.

Pentru prima dată, frigiderele, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi televizoarele vândute în UE vor trebui să răspundă "exigenţelor în materie de reparabilitate şi reciclabilitate", a explicat Executivul comunitar într-un comunicat de presă.

Încrederea în economia zonei euro e la pământ

Comisia estimează că aceste reguli, care ar urma să intre în vigoare în săptămânile următoare, împreună cu legislaţia privind etichetarea energetică adoptată în luna martie, vor permite realizarea unei economii anuale de energie de 167 Terawatt-oră (TWh) până în 2030, echivalentă cu consumul anual de energie al Danemarcei. Pentru gospodăriile europene, măsurile înseamnă o economie medie de 150 de euro pe an la factura de electricitate, estimează Comisia.

Legislaţia se referă în special la piesele de schimb care vor trebui să fie disponibile "pentru o perioadă lungă de timp după achiziţionare", de exemplu minim şapte ani pentru frigidere şi 10 ani pentru maşinile de spălat rufe şi maşinile de spălat vase. În plus, producătorul va trebui să asigure livrarea pieselor "într-un interval de 15 zile lucrătoare". Consumul de apă este de asemenea în vizorul noii legislaţii: măsurile aplicabile fixează un consum maxim de apă pentru un ciclu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel