Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Sistemele de plăţi străine Visa şi Mastercard domină piaţa plăţilor cu cardul şi în ultimii ani retailerii au reclamat lipsa de transparenţă a comisioanelor de sistem. Cele două companii americane procesează aproximativ două treimi din plăţile cu cardul în zona euro.
UE a început să caute alternative, cum ar fi euro digital, pentru a reduce dependenţa de cele două firme. Dar încetinirea procesului legislativ privind moneda digitală frustrează autorităţile şi companiile.
"Schemele Internaţionale de Carduri (ICS) şi-au putut majora comisioanele fără provocări concurenţiale sau verificări din partea autorităţilor de reglementare. De asemenea, ele au reglementări şi un sistem de comisioane complex şi opac astfel încât firmele nu înţeleg pentru ce plătesc şi de ce", se arată în scrisoarea retailerilor din 13 mai, analizată de Reuters.
Retailerii citează un raport din 2024 al grupului The Brattle care arată o creştere cumulativă a comisioanelor ICS de 33,9% între 2018 şi 2022 - o medie anuală de 7,6% - depăşind inflaţia, dar fără o îmbunătăţire corespunzătoare a serviciilor pentru clienţii şi comercianţii din UE.
Reprezentanţii Visa şi Mastercard nu au dorit să comenteze informaţiile.
Printre semnatarii scrisorii se află: EuroCommerce, Ecommerce Europe, Asociaţia retailerilor independenţi din Europa, Asociaţia europeană a a trezorierilor de întreprinderi (EACT) şi Alianţa europeană pentru plăţi digitale (EDPIA).
Printre membrii grupurilor de lobby se află: Aldi, Amazon, Carrefour, eBay, H&M, Ikea, Intersport, Marks & Spencer, Worldline, Nexi şi Teya.
În scrisoare, retailerii cer Comisiei să ia măsuri contra Visa şi Mastercard conform legislaţiei antitrust a UE, să modifice regulile privind comisioanele de interbancare prin impunerea controalelor de preţ la comisioanele de sistem, prin transparenţa comisioanelor şi obligaţiile nediscriminatorii pentru ICS şi introducerea de către autorităţile de reglementare de instrumente de supraveghere a acţiunilor ICS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...
Sectorul de afaceri reprezentat...
Aplicația informatică a...
Vladimir Putin nu va participa...
Piețele financiare își pierd...
Comisia Europeană propune...
Casa Albă susține că a semnat...
Angajații din România pot...
Trump încheie vizita în Golf cu...
Grupaj de știri.
România va încasa 1,3 miliarde...
Statele Unite și Qatarul au...
Construită inițial pentru a...
Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...