Commerzbank: Prețul petrolului, prins între trei pârghii de influență

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lucrător la o sondă de petrol
Lucrător la o sondă de petrol
Prețul petrolului crește, dar evoluția lui va fi dictată de trei factori diferiți, dar foarte importanți pentru economia mondială. 

În orice caz, așa văd lucrurile analiștii de la Commerzbank, potrivit cărora prețurile la țiței vor fi influențate, pe de o parte, de ultimii indicatori privind starea de spirit a mediului de afaceri din Statele Unite și din China, iar pe de altă parte, de estimările producției din iunie ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Același indicator, două țări diferite 

În Statele Unite, indicele PMI, care măsoară intențiile pe partea de achiziții, a scăzut din nou în ultimele două luni și semnalează o contracție a producției, au explicat analiștii băncii. În China, indicele PMI a fost, la rândul lui, mult sub 50 în luna mai, ceea ce a confirmat că redresarea economică nu este încă pe o bază solidă.

Și aici încep speculațiile. Pentru că, dacă indicele chinez se menține la nivelul din mai, așa cum anticipează sondajul Bloomberg, va fi, probabil, un factor negativ pentru prețul petrolului, pentru simplul motiv că, potrivit Commerbank, jumătate din creșterea cererii globale de petrol va fi asigurată de China.

În ceea ce privește indicele american, influența lui, mai redusă, va fi, ca să spunem așa, picătura care va stabili traiectoria pieței petrolului. 

Irakul s-a abătut de la regulă

În ultimele luni, majoritatea membrilor OPEC au fost disciplinați, respectând cotele de producție convenite, dar au existat abateri semnificative în cazul Emiratelor Arabe Unite și al Irakului, care, deși s-a angajat să nu facă opinie separată, a produs, după cum arată datele Bloomberg, cu aproape 250.000 de barili pe zi (bpd) mai mult decât s-a convenit în mai.

Între timp însă, țițeiul Brent, de referință în Europa, a luat avânt și se tranzacționează peste pragul de 87 de dolari/baril, pe fondul problemelor legate de aprovizionarea pieței și a marilor consumatori. Marți, petrolul din Marea Nordului a urcat la 87,27 de dolari/baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a crescut până aproape de 84 de dolari/baril.

Vine o mică vacanță în SUA

Piețele stabilesc prețul la o primă de risc geopolitic pe măsură ce tensiunile cresc în Orientul Mijlociu, a menționat banca. Un atac cu dronă al Hezbollah a escaladat tensiunile pe fondul temerilor tot mai acute privind implicarea directă a Iranului în conflict. În același timp, în Statele Unite uraganul Beryl va afecta, după toate probabilitățile, producția de petrol offshore și va perturba operațiunile de rafinare.

Din punct de vedere al cererii, Asociația Americană de Automobile estimează o creștere de 2,8 milioane de persoane care călătoresc cu mașina pentru vacanța de 4 iulie, ceea ce ar putea ajuta la recuperarea cererii după o primă jumătate slabă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel