Commerzbank revizuiește în jos prognoza pentru prețul țițeiului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Commerzbank și-a redus previziunile privind prețul țițeiului pentru sfârșitul anului, precum și prețurile altor mărfuri, în principal din cauza cererii slabe cuplate cu oferta abundentă.

Astfel, potrivit noilor prognoze, în ultimele trei luni ale anului în curs, piața petrolului ar putea înregistra o creștere a ofertei din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a producătorilor aliați, deoarece OPEC+ va renunța treptat la reducerile voluntare de producție pe o perioadă de 12 luni începând din octombrie.

Necunoscuta OPEC+

Având în vedere tendința actuală a cererii, piața petrolului ar risca atunci să se confrunte cu o ofertă excesivă din trimestrul patru sau cel târziu de anul viitor. OPEC+ ar putea, prin urmare, să amâne decizia de anulare a reducerilor cotelor de producție dacă grupul urmărește să prevină supraoferta.

În privința riscurilor geopolitice, până acum nu au existat întreruperi de aprovizionare, dar acest lucru s-ar putea schimba în cazul unei confruntări directe între Iran și Israel, a spus Commerzbank. Acest lucru ar putea afecta transporturile de petrol prin Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece aproape o treime din petrolul transportat pe mare – și aproximativ o cincime din totalul mondial.

85 dolari/baril

Spre deosebire de perturbările din Marea Roșie, este mai dificil de redirecționat mărfurile ce traversează Strâmtoarea Ormuz, ceea ce ar duce la o înăsprire notabilă a pieței petrolului. Totuși, perspectivele ca un astfel de scenariu să capete viață sunt mici, a ținut să precizeze banca. Commerzbank prezice că prețul petrolului marca Brent, din Marea Nordului, va ajunge la 85 dolari/baril până la sfârșitul anului.

Între timp, prețurile la petrol continuă să piardă teren. Brent-ul s-a tranzacționat miercuri dimineaă la 77,20 dolari/baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut la 74,04 dolari/baril. Pentru Matt Britzman, de la Hargreaves Lansdown, perspectiva unui posibil armistițiu în luptele din Gaza „calmează temerile care au susținut până acum prețurile”.

Percepție negativă 

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să ajungă în Qatar în speranța de a-i convinge pe beligeranți să accepte noua propunere înaintată vineri de Statele Unite pentru a obține o încetare a focului. Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a respins oferă, acuzânu-i pe americani că au integrat „noi condiții” înaintate de Israel, în special menținerea trupelor statului evreu la granița dintre Gaza și Egipt.

Pe lângă situația din Orientul Mijlociu, pentru Andy Lipow de la Lipow Oil Associates, traiectoria slabă a aurului negru se datorează unor factori fundamentali, și anume o percepție negativă a echilibrului dintre cerere și ofertă.

Sfârșit de vacanță  

În plus, piața este îngrijorată, potrivit analistului, de o creștere a producției de către câțiva jucători majori, în primul rând Statele Unite, care au înregistrat un nou record la începutul lunii august, de 13,4 milioane de barili pe zi. Andy Lipow mai subliniază că în Statele Unite se apropie sfârșitul sezonului de călătorii cu mașina și avionul, ceea ce ar putea încetini și mai mult cererea.

Faptul că marjele s-au contractat semnificativ la produsele rafinate, în special motorina, temperează nevoile de țiței ale rafinăriilor, ceea ce, din nou, este de natură să slăbească cererea. În acest context, eventuala renunțare a OPEC și a aliaților săi de la acordul OPEC+ de a-și crește treptat volumele din octombrie, pentru a ține cont de lentitatea prețurilor, „ar arăta pieței că sunt pregătiți să reacționeze pentru a preveni orice dezechilibru, ” crede Andy Lipow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel