Comoara de valoare inestimabilă pentru care se ceartă Columbia și Spania - VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În adâncuri / FOTO: Unsplash
În adâncuri / FOTO: Unsplash
Întreaga operațiune va costa peste 4,5 milioane de dolari.

Columbia a anunțat că va începe, în aprilie, operațiunea de extragere, din adâncuri, a unei comori de o valoare inestimabilă, care timp de aproape trei secole a rămas la bordul legendarului galion spaniol San José, scufundat în apele Insuleilor Caraibe.

Vasul, care transporta aur și pietre prețioase a fost unul dintre cele mai mari ale armadei, evaluată la miliarde de dolari, a fost scufundat de flota britanică în noaptea de 7 iunie 1708 lângă Insulele Rosario, la nord-vestul Columbiei.

În plin război de succesiune din Spania (1701-1712), nava a transportat aur, argint și pietre prețioase din coloniile spaniole din America la curtea regelui Filip al V-lea. Din cei 600 de membri ai echipajului, doar câțiva au supraviețuit, potrivit documentelor de arhivă.

La șapte ani de la descoperirea epavei, autoritățile columbiene vor începe reasamblarea obiectelor vizibile în jurul navei, „fără a modifica sau deteriora epava”, precum piese de ceramică, a declarat pentru AFP ministrul Culturii Juan David Correa.

Marea necunoscută este cum se vor comporta aceste obiecte ”odată scoase la suprafață. Numai după aceea vom putea înțelege dacă sunt șanse ca toată comoara să fie reperată din adâncuri”, a explicat oficialul, fără alte detalii.

Operațiunea,  care costă 4,5 milioane de dolari, va fi realizată cu ajutorul unui robot capabil să coboare la o adâncime de 600 de metri, acolo unde se află epava. Locația sa exactă este ținută secretă, pentru a fi protejată de pirați și de alți vânători de comori rău intenționați, care este considerată una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie.

Armata columbiană a dezvăluit imagini nepublicate anterior ale epavei, în care se pot vedea tunuri de fontă, piese de veselă de porțelan, ceramică, piese din aur aparent și o parte din prova navei acoperită cu alge și scoici.

De la descoperirea sa în 2015, proprietatea galionului a fost subiect de dispută. Spania și-a revendicat dreptul de proprietate pe baza unei convenții Unesco la care Columbia nu este parte, iar indigenii bolivieni au susținut că bogățiile navei au fost luate de pe pământul lor.

Guvernul președintelui Gustavo Petro, aflat la putere în Columbia din 2022, vrea să folosească singurele resurse ale țării pentru a recupera epava și a se asigura că încărcătura sa prețioasă rămâne în țară. Însă ambasadorul Spaniei în Columbia, Joaquin de Aristegui, a declarat joi că a primit instrucțiuni să propună Columbiei un „acord bilateral” privind protecția epavei.

Anunțul viitoarei expediții coincide însă cu o nouă controversă, o dispută între statul columbian și compania americană Sea Search Armada, cu sediul în Statele Unite, în fața Curții Permanente de Arbitraj a Națiunilor Unite.

Compania, care susține că a descoperit prima navă antică, acum mai bine de 40 de ani, revendică drepturi la jumătate din comoară, a cărei valoare este estimată în aceste proceduri la 20 de miliarde de dolari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel